SAD će proizvoditi helikoptere za Oružane snage BiH

6
N.I.
SAD će proizvoditi helikoptere za Oružane snage BiH
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Senad Mašović

Oružane snage Bosne i Hercegovine potpisale su sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama oko nabavke i prozivodnje vojne opreme.

"Potpisan je sporazum sa SAD-om o prozvodnji helikoptera i borbenih vozila Humvee", za portal Radiosarajevo.ba potvrdio je načelnik Glavnog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović.

Generalpukovnik Senad Mašović objasnio je kako je dobio potvrdu da je u SAD počela proizvodnja četiri helikoptera koje naša zemlja kupuje uz finansijsku podršku američke vlade.

"Oružane snage BiH tako će dobiti četiri nova helikoptera tipa Huey II, koje proizvodi korporacija Bell", rekao je Mašović.

Radi se o višenamjenskim letjelicama koje su predviđene za transport ljudi i tereta, ali i medicinskim evakuacijama te gašenju požara.

Četiri ovakve nove letjelice koštat će 38,5 miliona dolara, a BiH će za njih platiti 4,36 miliona, dok će ostatak troškova platiti vlada SAD.

BiH će uz helikoptere iz SAD-a nabaviti i 28 posebnih vojnih vozila tipa Humvee, a jedan dio će biti oklopljen.

State Department je pojasnio kako se radi o projektu koji ima za cilj da osnaži saradnju između dvije zemlje, ali i da se održi povoljna regionalna strateška ravnoteža.

"State Department promoviše međunarodnu američku odbrambenu prodaju i potiče europske partnere i saveznike u NATO-u da moderniziraju svoje vojske izgradnjom NATO-ovih interoperabilnih snaga uklanjanjem ruske i sovjetske opreme iz njihovih snaga", navodi se u izjavi Ureda za političko-vojna pitanja američkog ministarstva vanjskih poslova.

Nabavka spomenutih letjelica, istovremeno, predstavlja i najznačajniji investicijski projekt od ustroja OSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije