Oružane snage BiH obilježile svoj dan: "Spremni smo i odlučni!"

1
Radiosarajevo.ba
Oružane snage BiH obilježile svoj dan: "Spremni smo i odlučni!"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Godišnjica Oružanih snaga BiH

U povodu obilježavanja 1. decembra - Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH svoju 15. godišnjicu obilježilo je na drugačiji način zbog ograničenja propisanih od strane nadležnih organa u cilju sprečavanja širenja COVID-19.

Naime, virtuelna ceremonija obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH održana je u utorak u Domu Oružanih snaga u Sarajevu, uz ograničen broj prisutnih.

Na početku virtuelne ceremonije, kazali su kako su Oružane snage BiH u proteklih 15 godina svojim profesionalizmom i umijećem dali veliki doprinos u mirnom putu ka evropskim integracijama.

"OS BiH su mlada institucija koje je stalno jačala i rasta. Bez obzira na teškoće koje smo imali, dostigli smo brojna dostignuća. Obuka je omogućila postizanje značajnih rezultata. Jedinica Oružanih snaga pokazala sposobnost za učešće u borbenim snagama.

Oružane snage BiH su stekle sposobnost da u realnom vremenu realizuju gotovo sve zadatke", kazao je general-pukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

"Kvalitetna individualna, institucionalna i kolektivna obuka pripadnika OS je ključna pretpostavka za jačanje svih kapaciteta i sposobnosti, ali i jačanje borbene spremnosti OSBiH", kazao je general Mašović, podsjećajući da je godina na izmaku protekla u znaku kompleksnih i zahtjevnih vježbi, bojevih gađanja i drugih oblika obuke i edukacije.

Istaknuo je da je planiran i prijem 420 vojnika do kraja marta 2021. godine.

Mašović je naveo i kako su Oružane snage BiH bile angažirane i u toku pandemije na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, te dodao da su značajan doprinos pružile helikopterske jedinice. 

Godišnjica Oružanih snaga BiH - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Godišnjica Oružanih snaga BiH

Da je ovo značajan datum za Oružane snage BiH potvrdio je i Sifet Podžić, ministar odbrane BiH.

"U proteklih 15 godine je period u kojem Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH ispunjavajući naše zakonske obaveze predano rade na reformi odbrane i pronalaze rješenja koji našu zemlju vode na put u euroatlanske integracije", istaknuo je ministar odbrane BiH. 

U protekloj godini, uprkos pandemiji, i ograničenjima na koja niko nije mogao utjecati, Podžić napominje kako su ipak imali zavidne rezultate. 

"Spremni smo i odlučni da i dalje razvijamo jedinstvene i profesionalne Oružane snage, organizovane, opremljene i obučene prema NATO standardima s veličinom i strukturom koja je u skladu s našim odbrambenim potrebama", kazao je Podžić, te dodao: 

"Imamo iskustva, snage i kapaciteta da prihvatimo izazove u kojima će naše Oružane snage biti još efikasnije i funkcionalnije."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije