Saopćenje / Oružane snage BiH okončale vježbu na Manjači: Visok nivo obučenosti

25. 09. 2020. u 14:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 703

Pripadnici Bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine uspješno su realizirali, na vojnom poligonu obuke “Manjača”, četverodnevnu vježbu u cilju izvođenja NATO ocjenjivanja (NEL-1) po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F), saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U vježbi su učestvovale tri pješadijske čete, logistička četa, artiljerijska baterija, četa borbene podrške, odjeljenje Vojne policije, CIMIC i HUMINT tim sa preko 800 pripadnika OS BiH.

Jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je pokazala visok nivo obučenosti i interoperabilnost u skladu sa NATO standardima.

To bi trebalo rezultirati pozitivnom ocjenom od strane Vrhovne komande Savezničkih snaga u Evropi (SHAPE), koja će biti saopćena nakon 30 dana.

Prema Inicijalnoj ocjeni, Bataljonska grupa lake pješadije je uspješno zadovoljila propisane norme i standarde.

"Ovom prilikom ističemo izuzetnu posvećenost, entuzijazam i profesionalnost svih pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije, kao i svih onih koji su ih na različite načine podržavali tokom cjelokupne realizacije ovog značajnog događaja. Kao i ranije, tako i ovaj put Oružane snage BiH potvrdile su visok nivo odgovornosti, obučenosti i spremnosti za izvršenje zakonom propisanih zadataka", saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Uspješnom realizacijom vježbe po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F), Oružane snage Bosne i Hercegovine nastavljaju sa razvojem interoperabilnosti i operativnih sposobnosti deklarisanih jedinica OS BiH za učešće u izgradnji i očuvanju mira.

U naredne dvije godine u planu su ocjenjivanja nivoa SEL-2 i NEL-2, tako da se očekuje da Oružane snage BiH 2023. godine imaju operativno sposobnu Bataljonsku grupu lake pješadije za učešće u NATO vođenim operacijama.

Tokom realizacije vježbe poštovale su se sve epidemiološke i higijenske mjere propisane od nadležnih institucija, a u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

NEMA KOMENTARA