Oružane snage / Saradnja američke i bh. vojske: Otkriveni detalji zajedničke vježbe

17. 09. 2020. u 21:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 12

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović danas je  učestvovao na video konferenciji organizovanoj povodom međunarodne vojne vježbe ”Immediate Response 21”, koja će biti održana naredne godine.

U razgovoru sa komandantom Komande Oružanih snaga SAD za Evropu (USEUCOM) generalpukovnikom Christopherom G. Cavoliem, general Mašović je prezentovao dosadašnje pripreme OS BiH u vezi realizacije vježbe.

Također upoznao ga je i sa stanjem u BiH i aktivnostima OS BiH tokom trajanja pandemije koronavirusa COVID-19, kao i pomoći Oružanih snaga BiH civilnom stanovništvu i institucijama u BiH u borbi protiv širenja pandemije, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Tokom razgovora izražena je snažna podrška Oružanih snaga SAD-a Oružanim snagama BiH u cilju daljeg razvoja i jačanja sposobnosti i kapaciteta OS BiH, te jačanja interoperabilnosti i kompatibilnosti OS BiH u skladu sa NATO standardima.

Također general Cavoli je izrazio spremnost za nastavak dosadašnje uspješne saradnje, te pomoći i podrške SAD Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evroatlantskim integracijama i punopravnom članstvu u NATO.

S tim u vezi najavljena i mogućnost posjete generala Cavolia Zajedničkom štabu OS BiH kako bi se razgovaralo i o mogućnostima novih vidova saradnje.

Vježba ”Immediate Response 21” planirano je da se realizuje naredne godine, pored još četiri vježbe u organizaciji Komande OS SAD za Evropu (USEUCOM). Zemlje učesnice su: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Albanija (kao zemlje domaćini), zatim SAD, Grčka, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Kanada i Velika Britanija.

Oružane snage BiH će biti domaćin jednog dijela vježbe i do sada su u okviru priprema realizovane Inicijalna i Glavna planska konferencija. Učešće Oružanih snaga BiH je odobrilo Predsjedništvo BiH, a na vježbi u Bosni i Hercegovini učestvovat će samo Oružane snage BiH i Oružane snage SAD-a.

Očekuje se i dolazak Tima USAREUR (Kopnene snage Komande Oružanih snaga SAD za Evropu) koji bi se upoznao sa pripremama za izvođenje vježbe.

Današnjoj video konferenciji, pored generalpukovnika Senada Mašovića, prisustvovali su i njegovi zamjenici generalmajor Ivica Jerkić i generalmajor Gojko Knežević, glavni narednik Oružanih snaga BiH Mario Bagarić, kao i vojni ataše SAD u BiH brigadir Michael Tarquinto i novoimenovani šef Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD u BiH major Taib Grozdanic.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)