Saopćenje / Oružane snage BiH počele vježbu na Manjači

21. 09. 2020. u 15:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 809

Pripadnici Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine počeli su danas, na vojnom poligonu “Manjača”, četverodnevnu vježbu, u cilju izvođenja NATO ocjenjivanja (NEL-1) po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F).

Pripadnike Bataljonske grupe lake pješadije će, kroz vježbu ocjenjivanja, provjeriti i ocijeniti ocjenjivači NATO-a u području interoperabilnosti. To podrazumijeva provjeru obučenosti, organizaciju, strukturu i opremu deklariranih postrojbi, po NATO-ovoj listi zadaća.

Uspješnim realiziranjem vježbe NEL-1, ova postrojba lake pješadije završit će prvi nivo četverogodišnjeg ocjenjivanja po NATO-vom Konceptu operativnih sposobnosti i u potpunosti postati interoperabilna po NATO standardima.

"Potom slijedi druga razina dvogodišnjeg ocjenjivanja u području borbene spremnosti, nakon čega je postrojba certificirana za sudjelovanje u multinacionalnim operacijama vođenim NATO-om, operacijama Europske unije i Ujedinjenih naroda", saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Radi dostizanja interoperabilnosti s oružanim snagama članica NATO saveza te sudjelovanja u izgradnji i očuvanju mira u regiji i svijetu, Oružane snage BiH su 2018. godine deklarirale Bataljonsku grupu lake pješadije.

"Koncept operativnih sposobnosti je program kojim se izgrađuje, dostiže i verificira interoperabilnost i operativna sposobnost deklariranih postrojbi za sudjelovanje u operacijama predvođenim NATO-om. Do sada je uspješno ocjenjeno 11 postrojbi OS BiH (750 pripadnika), koje su NATO ocjenjivači ocijenili borbeno spremnima", dodaje se u saopćenju.

Prilikom pripreme i tokom realizacije vježbe poštuju se sve epidemiološke i higijenske mjere, kao i propisane mjere od nadležnih institucija, a u cilju spriječavanja širenja koronavirusa. Za sve sudionike vježbe osiguran je konstantan nadzor nadležnih medicinskih službi OS BiH, a sredstva za ličnu i kolektivnu higijenu donirala je Britanska ambasada u BiH.

NEMA KOMENTARA