Ćudić poručila Željki Cvijanović: Teror većine nad manjinom u RS mora prestati

Radiosarajevo.ba
Ćudić poručila Željki Cvijanović: Teror većine nad manjinom u RS mora prestati
Foto: Radiosarajevo.ba / Sabina Ćudić i Željka Cvijanović

U zvorničkom naselju Liplje danas Bošnjačka djeca nisu sjela u đačke klupe. Razlog ovome je jer im je u matične knjige umjesto bosanski, upisano jezik bošnjačkog naroda.

Ovo je izazvalo mnogobrojnu reakciju građana ali i političkih aktera. Ovim povodom je reagirala i Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke i zastupnica u Parlamentu FBiH.

"Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, jutros je djeci u tom entitetu poželjela sretan početak nove školske godine. Da bi njena čestitka bila shvaćena ozbiljno, a ne samo kao formalno-politička obaveza, te da bi taj početak uistinu bio svima sretan pozivam je da pod hitno utiče da se udovolji zahtjevima djece i roditelja iz Liplja te da se umjesto 'jezik bošnjačkog naroda' u matične knjige upiše 'bosanski jezik. Na to je obavezuju zakoni BiH, ali i entiteta na čijem je čelu", istaknula je Ćudić.

Između ostalog, ona navodi kako je na to obavezuju brojne međunarodne konvencije čija je BiH potpisnica, uključujući i Konvenciju o pravima djeteta.

"U konačnici, na to je obavezuje i presuda Vrhovnog suda RS donesena prošle godine, koja se odnosila na djecu iz Vrbanjaca kod Kotor Varoši. Također, osporavanje naziva bosanski jezik nema veze s naukom ma kako se srpska nacionalistička intelektualna i politička elita trudila to dokazati. Sociolingvistika kaže da svako ima pravo svoj jezik nazivati onako kako želi. Ne samo narodi, nego i pojedinci. Teror većine, nad manjinom u RS mora prestati, a osim što je negiranje naziva bosanski jezik protivzakonito, ono je i anticivilizacijski čin. Želim vjerovati da je ovo usamljen slučaj a ne nastavak sistemske prakse kojom se žele onemogućiti osnovna ljudska prava povratnicima i natjerati ih da se isele tamo gdje ta prava mogu ostvariti. Da bi se to dokazalo, reakcija mora doći iz vrha izvršne vlasti u RS. Škole u RS moraju se uvesti u 21. vijek", zaključila je Ćudić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije