Sa kakvim porukama Samantha Power dolazi u BiH

1
Radiosarajevo.ba
Sa kakvim porukama Samantha Power dolazi u BiH
Foto: EPA-EFE / Samantha Power

Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sutra, 19. januara stiže u višednevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

U našoj zemlji će ostati do 21. januara, te će tom prilikom imati niz susreta.

Portal Radiosarajevo.ba je, podsjetimo, prenio vijest o dolasku Power.

EU je prepoznala dobru uređenost oblasti intelektualnog vlasništva, a Institut nastavlja tim putem

EU je prepoznala dobru uređenost oblasti intelektualnog vlasništva, a Institut nastavlja tim putem

Power će tokom posjete, kako se navodi, istaći čvrsto opredjeljenje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za promociju pomirenja, demokratskih reformi, vladavine zakona i borbe protiv korupcije.

"Ova posjeta dešava se u vrijeme povećanih tenzija i užarene retorike. Administratorka će tokom posjete naglasiti potrebu da svi akteri u BiH rade na jedinstvu i jačanju zajedničkih nastojanja da se za sve građane BiH izgradi sigurna i stabilna budućnost", saopćeno je ranije iz Ambasade SAD.

Dodaje se da će Power imati sastanke sa zvaničnicima u vlasti, predstavnicima civilnog društva i mladim aktivistima, novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom, borcima za zaštitu životne sredine, privrednicima koji se nalaze na čelu malih preduzeća, te preživjelima iz rata u BiH.

Predstavnica USAID-a razgovaraće i sa lokalnim partnerima te organizacije iz nevladinog sektora u oba entiteta u BiH, te svih etničkih grupa.

Uoči posjete BiH Power se susrela i sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom 14. januara, te su razgovarali o stanju u BiH i o "potrebi da se osnaže oni koji se bore protiv korupcije i stvaraju ekonomske prilike za mlade".

"Razgovarano je o trenutnoj političkoj krizi u zemlji, važnosti poduzimanja napora u cilju deeskalacije i pomirenja, kao i potrebi osnaživanja onih koji se bore protiv korupcije i rade na stvaranju ekonomskih prilika za mlade ljude.
Administratorica je potvrdila podršku Sjedinjenih Američkih Država visokom predstavniku i njegovoj nadležnosti u primjeni svih neophodnih ovlasti, uključujući bonske ovlasti, do potpune provedbe Agende 5+2 i sve dok BiH ne ispuni kriterije za funkcionisanje bez međunarodne supervizije.

Saglasili su se da prosperitetna budućnost BiH zavisi od političkih lidera i građana koji trebaju uložiti zajedničke napore kako bi proveli reforme neophodne za ostvarivanje demokratskih i ekonomskih težnji Bosne i Hercegovine.

Administratorica i Visoki predstavnik dogovorili su se da nastave intenzivnu komunikaciju po pitanju trenutne političke situacije, te osiguravanja potpune provedbe Agende 5+2", saopćeno je iz USAID-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije