Sa BHRT-a tvrde da nisu zabranili riječ - neustavan, a dokazi govore suprotno

Radiosarajevo.ba
Sa BHRT-a tvrde da nisu zabranili riječ - neustavan, a dokazi govore suprotno
Radiosarajevo.ba / Sa BHRT-a tvrde da nisu zabranili riječ - neustavan, a dokazi govore suprotno

Press služba Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) se oglasila saopćenjem nakon jučerašnjeg skandaloznog incidenta u kojem su novinari ove TV-kuće sve vrijeme, tokom objavljivanja priloga iz Banje Luke, s obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske, u izvještavanjima govorili – dan RS-a, bez riječi – neustavni.

Na BHRT-u u Dnevniku nijednom nije rečeno neustavni dan RS-a, ovo j njihov odgovor

Novinarka BHRT-a Svjetlana Topalić na Twitteru „Srećan ti rođendan, Republiko“

Topalić nije jedina: I direktorica BH Radija 1 čestitala neustavni dan RS-a

Saopćenje BHRT-a prenisimo u cijelost:

"BHRT će, u skladu s postojećim internim aktima koja propisuju ponašanje i istupe zaposlenika na društvenim mrežama, ispitati sve činjenice vezane za objave naših uposlenika na privatnim profilima društvenih mreža, a povodom obilježavanja osporavanog dana RS.

Također, napominjemo da poslovodstvo BHRT-a nije zabranilo korištenje termina neustavan u izvještavanju o obilježavanju 9. januara, niti navođenja svih relevantnih činjenica vezanih za taj datum. 

Svjesni smo obaveze i pozicije BHRT-a kao Javnog servisa BiH da izvještava profesionalno i odgovorno o svim događajima, pa i osporavanim datumima, koji imaju različitu percepciju u našoj javnosti. Zato ćemo svoj rad, kao i do sada, i u budućnosti bazirati na profesionalnim standardima, poštujući sve ustavne i zakonske odredbe", navodi se u saopćenju Press službe BHRT-a. 

Portal Radiosarajevo.ba još jednom donosi interno saopćenje koje je jučer, prije spornih dešavanja u Dnevniku, kružilo među urednicima i menadžmentom BHRT-a.

Ovaj mail, koji je u posjedu našeg portala, najbolji je dokaz da je između urednika i menadžmenta BHRT-a kružio interni dogovor u kojem je navedena "NAPOMENA ZA SVE REPORTERE: da se ne koristi epitet - neustavan".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije