S prosječnom plaćom Nijemci toče 1500 litara goriva - znate li koliko toče građani BiH?

5
Radiosarajevo.ba
S prosječnom plaćom Nijemci toče 1500 litara goriva - znate li koliko toče građani BiH?
Foto: Pexels / Ilustracija

Cijene goriva u BiH, nakon onih rekordnih u junu i prvoj polovini jula, u konstantnom su blagom padu.

Prošlog mjeseca litra dizela u BiH koštala je i do 3,81 KM. Cijene padaju zahvaljujući svjetskom tržištu, a ne potezima vlasti kako je to, primjerice, u susjednoj Hrvatskoj.

Hrvatska i BiH

Vlada Hrvatske 13. augusta donijela je uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih prerađevina. U skladu s donesenom uredbom, dosadašnji način računanja najviših cijena primjenjuje se i za sljedećih sedam dana, pa se najviša cijena utvrđuje prema formuli jednako za sva maloprodajna mjesta u Republici Hrvatskoj, na temelju sedmodnevnog obračunskog razdoblja, s ograničenom maržom od 0,65 kn (17 feninga) po litri za benzin i dizel, a za plavi dizel 0,40 kn po litri 10 feninga), podsjeća Večernji list.

Oglasio se ViK: Evo kad možemo očekivati normalizaciju vodosnabdijevanja u Sarajevu

Oglasio se ViK: Evo kad možemo očekivati normalizaciju vodosnabdijevanja u Sarajevu

Cijene naftnih prerađevina određenih na temelju predmetne uredbe dodatno su se snizile u odnosu na sada važeće, pa su od utorka nove cijene: benzin 11,19 kn po litri (smanjenje za 0,11 kn), dizel 12,12 kn po litri (smanjenje za 0,02 kn) i plavi dizel 8,49 kn po litri (smanjenje za 0,01 kn).

Nove cijene goriva dočekale vozače u FBiH: Benzin pao ispod 3 KM, Sarajevo najjeftinije?

Nove cijene goriva dočekale vozače u FBiH: Benzin pao ispod 3 KM, Sarajevo najjeftinije?

Da nema mjera Vlade, benzin bi bio 13,06 kn po litri, dizel 14,57 kn po litri, a plavi dizel 9,38 kn po litri.

Nažalost, i bez posljednje ekonomske krize građani BiH živjeli su znatno lošije od onih u drugim zemljama, a posljednjih mjeseci stanje je postalo neizdrživo.

Infografika prikazuje koliko je litara benzina moguće kupiti s prosječnom plaćom prema Eurostat globepetrolprices.com. SAD, Švicarska i Luksemburg u samom su vrhu, dok su Turska, Rumunija i Bugarska na začelju.

U grafici nema BiH, ali ćemo te podatke uvrstiti u tekst.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za juni 2022. u Federaciji BiH iznosila je 1115 KM, što je posljednji službeni podatak Federalnog zavoda za statistiku. Za tu plaću, ako uzmemo da je litra goriva u BiH 3 KM, moguće je kupiti 371 litru goriva.

S druge strane građanin s prosječnom plaćom u susjednoj Hrvatskoj može kupiti 549 litara benzina, dakle, 178 više nego građanin s prosječnom plaćom u BiH.

Bolji od Bugara

Dobre vijesti: Evo za koliko će gorivo narednih dana pojeftiniti u dijelu BiH

Dobre vijesti: Evo za koliko će gorivo narednih dana pojeftiniti u dijelu BiH

Najviše goriva, s prosječnom plaćom, može kupiti stanovnik SAD-a - čak 3080 litara. Švicarac može kupiti 2672, Nijemac za prosječnu plaću može kupiti 1594 litra goriva, Austrijanac 1511 litara, stanovnik Slovenije koji ima prosječnu plaću za nju može kupiti 800 litara goriva. Na začelju liste su Turska te dvije članice EU-a Rumunija i Bugarska.

Stanovnik Turske za prosječnu plaću može kupiti 442 litra goriva, Rumunije 393. Ono što je zanimljivo jest da stanovnici jedne članice Europske unije za prosječnu plaću mogu kupiti manje goriva od građana BiH. Naime, građani Bugarske za prosječnu plaću u toj zemlji mogu kupiti 359 litara goriva.

Na osnovi podataka s aplikacije Federalnog ministarstva trgovine litra dizela u Sarajevu iznosi 3,01 KM. Najviši iznos na pumpama u Sarajevu je 3,21 KM. Benzin košta od 2,81 KM do 3,31 KM. Iznos litre dizela u Banovićima je od 3,11 do 3,16 KM, dok je litra benzina od 2,86 KM do 3,16 KM. U Bihaću litra dizela košta od 3,06 KM do 3,21 KM, slično kao u Sarajevu, dok je litra benzina također istog iznosa.

U Kiseljaku najniži iznos litre dizela je 3,01 KM, a najviši 3,56 KM. Cijena benzina je od 2,86 KM do 3,51 KM. U Konjicu dizel košta od 3,11 KM do 3,21 KM, a litra benzina je od 2,86 KM do 3,31 KM. U Mostaru dizel košta od 3,06 KM do 3,31 KM, a litra benzina je od 2,81 KM do 3,11 KM

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije