Profesor Halilbegović: Cijena goriva na pumpama pada, ali to bi mogao biti loš znak

9
Radiosarajevo.ba
Profesor Halilbegović: Cijena goriva na pumpama pada, ali to bi mogao biti loš znak
Foto: N1 / Sanel Halilbegović

Cijene goriva na svim pumpama u BiH su u padu. Na nekima čak i pola marke manje u odnosu na prethodnih nekoliko mjeseci.

Trenutno se litar benzina kod određenih distributera može kupiti za 2,96 KM, a dizela 3,16 KM. Za bh. prilike gorivo je i dalje skupo, smatra profesor dr. Sanel Halilbegović, koji pojašnjava razloge na svjetskom tržištu zbog kojih je došlo do pomjeranja u cijenema, ali i eventualne posljedice.

Halibegović kaže da postoji nekoliko razloga zašto su sirova nafta i naftni derivati pali sa cijenom, piše N1.

Jasan stav Švedske: Neće biti prečica za Bosnu i Hercegovinu, poziv na neophodne reformske procese

Jasan stav Švedske: Neće biti prečica za Bosnu i Hercegovinu, poziv na neophodne reformske procese

“Neki od tih razloga su dobri, a neki mogu biti loš znak za predstojeća vremena. Svakom građaninu je drago da cijena goriva na pumpama pada, međutim, to može da bude loš znak. Zašto je cijena goriva pala, postoji nekoliko razloga.

Poređenje cijena u BiH i Njemačkoj: Evo ko ima veće troškove

Poređenje cijena u BiH i Njemačkoj: Evo ko ima veće troškove

Prvi je taj što su SAD otvorile velike rezerve nafte i ponuda nafte na tržištu je bila veća, a druga je posjeta Bidena savjetu OPECA koji je podigao proizvodnju goriva, a možda jedan od glavnih razloga zašto je gorivo palo je da ljudi u nekom zaštitnom sistemu od recesije odlučuju manje da troše na gorivo, manje na putovanja”, kaže Halibegović.

Ističe da se ova globalna recesija odrazila i na BiH, ali da većih posljedica ne bi trebalo biti.

Postoje verzije da će doći do recesije do kraja godine, ali ja vjerujem da bi blaga recesija mogla doći polovinom naredne godine i trajaće godinu dana. Vlade država koje su glavne u svijetu aktivno i pomno prate situaciju inflatornih kretanja. Mi samo pratimo ono što oni urade. Ipak, još uvijek je ovo gorivo skupo i rapidno osiromašuje jednog Bosanca i Hercegovca i treba biti ispod 2,5 KM po litri", ističe Halibegović.

Kaže da je svjetsko tržište jako osjetljivo i svi paze kako će ulagati novac. I najmanja napetost na geopolitičkom planu pravi probleme.

Dodao je za kraj da bi eventualni sukob Tajvana i Kine prouzrokovao katastrofalne probleme u svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije