S bh. tržišta povučeno voće porijeklom iz Turske: Sadrži Aflatoksin

4
Radiosarajevo.ba
S bh. tržišta povučeno voće porijeklom iz Turske: Sadrži Aflatoksin
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Kupovina / Namirnice

Postupajući po obavijesti EU RASFF (Sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje) o prisustvu Aflatoksina u suhim smokvama porijeklom iz Turske čiji je uvoznik Bernina d.o.o. Široki Brijeg, Federalni inspektorat za hranu pristupio je vršenju inspekcijskih nadzora u prodajnim objektima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Inspekcijskim nadzorima je utvrđenu da se u jednom prodajnom objektu sporni proizvod nalazio u prodaji.

Zatečena je količina (4 pakovanja) odmah stavljena van prometa, a protiv odgovornih će biti poduzete zakonom propisane mjere.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Kako bi se spriječila dalja distribucija spornog proizvoda, obavijest je proslijeđena i svim kantonalnim inspekcijskim organima u FBiH na dalje postupanje i djelovanje na području njihove nadležnosti.

Aflatoksin je proizvod plijesni Aspergillus flavus. Takva se plijesan vrlo često razvija u područjima vlažnih i toplih klima. Plijesan koja sintetizira aflatoksin često se nalazi i u spremnicima, kontejnerima, utrobama brodova, silosima za skladištenje namirnica, primjerice, zrna žita, voća, nekih vrsta povrća, orašastih plodova, kave, kakaovaca, začina. Stoga posebnu pozornost poduzimaju proizvođači kave i čokolada kako bi se sirova kava i kakaovac dopremljeni iz tropskih predjela Afrike i Južne Amerike dodatno kontrolirali na prisutnost aflatoksina prije nego se u lukama ta sirovina iskrca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije