S bh. tržišta povučeni pametni satovi, dječije igračke, grijalice

0
Radiosarajevo.ba
S bh. tržišta povučeni pametni satovi, dječije igračke, grijalice
Foto: Pexels / Ilustracija

BiH je sve više proizvoda koji kvalitetom ne zadovoljavaju postavljene standarde, zbog čega moraju biti povučeni s tržišt.

Unatoč tomu što bh. potrošači očekuju da kupljeni proizvodi imaju određenu kvalitetu koja podrazumijeva pristupačnu cijenu, njihovu ispravnost, sigurnost i pouzdanost, na bh. tržištu nerijetko se nađu proizvodi koji su daleko od sigurnih.

Da su nesigurnim proizvodima vrlo često izložena i djeca, pokazuju podaci Agencije za nadzor nad tržištem iz koje su saopćili kako je proteklih dana s tržišta povučeno više igračaka, piše Večernji.ba.

Bh. meteorolozi objavili prognozu: Za vikend nove padavine, kiša i snijeg!

Bh. meteorolozi objavili prognozu: Za vikend nove padavine, kiša i snijeg!

Naime, riječ je o trima lutkama i konjiću za koje je inspekcijskim kontrolama utvrđeno kako je u njima prisutna veća količina ftalata nego što je to dopušteno.

Četiri igračke povučene sa tržišta BiH zbog ftalata

Četiri igračke povučene sa tržišta BiH zbog ftalata

Kako je saopćeno iz Agencije, igračka lutka "Lovely Girl, Beautiful" proizvod je koji predstavlja hemijski rizik jer sadrži di-(2-etilheksil)-ftalat (DEHP) u količini od 6,48%, što nije u skladu s odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate.

Igračka lutka "Maša i medvjed" (No. MS-06) s bar-kodom 6950000610010 također nije sigurna za igru, utvrđeno je inspekcijskim kontrolama.

I lutka "Betty Fashion" (No. 552-1-6) je na listi nesigurnih proizvoda koji nisu zadovoljili kriterije, kao i igračka konjić "My Litter Horse" TY 1207, koji su povučeni s tržišta.

Kako su naveli iz Agencije, uvoznik je poduzeo sve mjere povlačenja proizvoda s tržišta, uništavanja i informiranja potrošača o povlačenju tih proizvoda koji su uvezeni iz Kine.

Osim igračaka, na listi proizvoda koji su nesigurni za korištenje je i pametni sat Fitbit Ionic FB503. Prema navodima, baterija u proizvodu se u određenim slučajevima može pregrijati tokom korištenja te zbog toga predstavlja rizik od opekotina za potrošače.

"Proizvod nije usklađen s naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za uporabu unutar određenih naponskih granica i s normom BAS EN 60950-1, priopćili su iz Agencije za nadzor nad tržištem. Ranije ove godine stiglo je upozorenje za električnu kvarcnu grijalicu Orion tip OQH-2800 za koju je inspekcijskim kontrolama utvrđeno kako predstavlja opasnost od strujnog udara i opeklina. S tržišta BiH bili su povučeni i svjetlosni kablovi zbog istih razloga.

Kada je pak riječ o prošloj godini, s bh. tržišta povučeno je 28.619 komada nesigurnih proizvoda.

Veliki broj njih bio je namijenjen za djecu, a najviše ih je bilo uvezeno iz Kine.

"U 2021. godini Agencija i inspekcijska tijela entiteta i Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine realizirali su proaktivni nadzor za 20 skupina proizvoda. Kao rezultat provedenih aktivnosti proaktivnog nadzora s tržišta je povučeno 28.619 komada nesigurnih proizvoda, od čega je uništeno 7979 komada s ozbiljnim rizikom za potrošače. Poslovni subjekti su, dobrovoljno ili po nalogu inspekcijskih tijela, uskladili 722 komada proizvoda s propisanim sigurnosnim zahtjevima. U okviru aktivnosti reaktivnog nadzora s tržišta su povučena 2803 komada nesigurnih proizvoda", saopćeno je ranije iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Agencija u saradnji s nadležnim inspekcijama provodi kontinuirano nadzor igračaka i proizvoda za djecu.

"Od ukupnog broja nesigurnih proizvoda povučenih s tržišta BiH s ozbiljnim rizikom za potrošače (28.619), 45 posto ih se odnosi na igračke i proizvode za djecu. Analizom rezultata proaktivnog i reaktivnog nadzora nad tržištem iz 2021. godine utvrđeno je kako najviše nesigurnih proizvoda s ozbiljnim rizikom za potrošače vodi podrijetlo iz Kine, čak 72 posto", potvrdili su iz Agencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije