RVI paraplegičari FBiH na mirnim protestima ispred zgrade Parlamenta FBiH

Radiosarajevo.ba
RVI paraplegičari FBiH na mirnim protestima ispred zgrade Parlamenta FBiH
Savez ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH i Savez slijepih boraca donijeli su odluku da se mirno i dostojanstveno okupe ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Protesti su održani paralelno s današnjom sjednicom Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH koji treba zasjedati i sutra.

Na protestima se okupilo više desetina pripadnika ove najteže kategorije, kao i njihovi pratioci iz svih gradova BiH, a podršku su najavili i demobilizirani borci, te građani, s ciljem upozorenja vlastima Federacije BiH, nadležnim za donošenje i provedbu zakona i drugih pitanja koja tretiraju oblast boračko-invalidske zaštite.

U saopćenju Saveza ranije je navedeno da je ova reakcija izazvana tekstom Prijedloga zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, po kome je ova kategorija, u smislu zastupanja svojih kompleksnih problema, potpuno diskriminirana. Razlog je i nerješavanje zahtjeva Saveza RVI paraplegičara FBiH za povećanje primanja na ime tuđe njege i pomoći za RVI 100 posto I grupe, čiji postupak traje već skoro dvije godine, a zdravstveno stanje ove kategorije postaje sve teže i njihov broj se ubrzano smanjuje. Ukupan broj ovih najtežih RVI u državi BiH je 513.

Ova kategorija traži i ispunjenje svojih ranijih zahtjeva, a to su povećanje naknade za tuđu njegu i pomoć, te korekciju novog zakona o boračkim udruženjima, kako bi i ovoj kategoriji bilo omogućeno da budu reprezentativno boračko udruženje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije