Zbog najava prekida emitiranja programa / RTV FBiH najavljuje prijave Tužilaštvu

09. 06. 2016. u 17:03:00 Fena

Shares: 0

Poslovodni odbor RTV Federacije BiH obavijestit će Tužilaštvo BiH o svakodnevnim prijetećim najavama od strane pojedinaca iz Uprave i Sindikata BHRT-a.

Razlog ovome su prijetnje koje će značajno umanjiti produkcijske kapacitete te prekinuti emitiranje programa Radio-televizije Federacije BiH, a poslije i programa BHRT-a, saopćeno je iz RTV FBiH.

U RTV FBiH smatraju da se u ovome slučaju radi o najavi počinjenja kaznenoga djela jednostranoga prekida emitiranja programa, što bi, kako navode, nanijelo nesagledivu štetu sustavu javnoga emitiranja u BiH.

"Upozoravamo na potpuno netačne tvrdnje o navodnim dugovanjima RTVFBiH kojima Uprava BHRT samo želi opravdati potez najavljenoga gašenja oba javna emitera u Sarajevu, prikriti vlastitu nesposobnost rukovođenja javnim resursima i kreirati mučne odnose među radnicima ove dvije kuće s ciljem daljnjeg srozavanja kvaliteta programske produkcije", navodi se u saopćenju Poslovodnog odbora RTV FBiH. 

Podsjetimo, u toku dana na ovo je saopćenje reagirao direktor BHRT-a Belimin Karamehmedović, o čemu možete čitati na ovom lin ku

Iz RTV FBiH tvrde da je BHRT samo po osnovu redovnih mjesečnih uplata od RTV Federacije BiH, a koje su za proteklih 13 godina premašile ukupan iznos od 100 miliona KM, oprihodovala sredstva koja su BHRT-u bila dovoljna za isplatu baš svih bruto plaća u tom vremenskom periodu.

"Pored toga, za tih istih 13 godina, osim pomenutih kompletnih troškova svih plaća, koje je za BHRT podnijela RTV Federacije BiH, BHRT je još ostvarila prihod od čak oko pola milijarde KM, a po osnovu:  50% redovnih prihoda od RTV takse, vlastitog marketinga, iznajmljivanja svojih mnogobrojnih resursa, rasprodaje svojih mnogobrojnih resursa, itd. Pored svega navedenoga, BHRT već dugo, kao i danas, ne isplaćuje bruto plaće, svaki novi mjesec vodi životnu bitku da podijeli neto plaće, nema relevantan program, nema kadrovsku politiku, nema adekvatne tehničke resurse, a nema čak ni valjan toalet u vlastitoj zgradi", ističe se u saopćenju.

Poslovodni odbor RTV FBiH također navodi da je BHRT proteklih godina prema Zakonu o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH bila dužna 25% vlastitoga programa naručiti iz produkcije Federalne televizije i Radio-televizije Republike Srpske, ali da BHRT nikada nije kod FTV naručila niti jednu minutu programa zbog čega je, kako se ističe, TVFBiH oštećena za više od 35 miliona KM.

"Umjesto toga BHRT je, bez konkursa, program naručivao i naručuje uglavnom kod privatnih porodukcija, što je jedan od razloga stanja u kom se nalaze, dok su sredstva od preko 100 miliona KM koja je RTVFBiH uplatila, umjesto na bruto plate, trošena nerazumno na kontinuirana velelepna i bezrazložna putovanja uprave i njihovih urednika, putovanja koja ne prestaju čak niti u današnjoj besparici - saopćeno je iz RTV FBiH.

Posebna zabrinutost u saopćenju se izražava zbog "činjenica da su javni napadi BHRT-a prerasli u otvorenu i brutalnu fazu onoga momenta kada se Poslovodni odbor RTV Federacije BiH, zajedno s kolegama iz RTRS-a, javno i oštro usprotivio podjeli BHRT-a na etničke kanale, čime su srušeni „tajni dogovori“  s pojedinim političkim opcijama i čiju su realizaciju priželjkivale određene strukture na BHRT-u."

"Nakon evidentne kadrovske, financijske i pogramske devastacije BHRT-a, sada se ide i u gašenje signala BHRT-a  i signala RTV Federacije BiH. To je zadnja linija ispod koje ne možemo ići. Poslovodni odbor RTV Federacije BiH poručuje  da će ustrajati  na opstanku jedinstevnoga sistema emitiranja u našoj zemlji i da ćemo se suprostaviti svakoj ideji gašenja signala bilo kojeg emitera, kao i segregaciji urednika i  novinara po nacionalnoj osnovi", navodi se, između ostalog, u saopćenju za javnost Poslovodnog odbora RTV FBiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA