RTRS kažnjen sa 9.000 KM zbog priloga o Bakiri Hasečić

Radiosarajevo.ba
RTRS kažnjen sa 9.000 KM zbog priloga o Bakiri Hasečić
Radiotelevizija Republike Srpske kažnjena je jedinstvenom kaznom u iznosu od 9.000 KM, zbog kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, saopćeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK).

Tačnije, zbog priloga o Bakiri Hasečić koji je emitiran o informativnom programu Dnevnik 2 RTRS-a od 23. novembra, te prigovora gledatelja i nevladinih organizacija Mreža za izgradnju mira i Ženska mreža BiH RTRS-u je određena ova kazna.

U prigovorima se navodi kako ovaj sadržaj emitiran na RTRS-u predstavlja "otvoreni poziv na linč Bakire Hasečić, žrtve ratnih zločina u Višegradu", a riječ je o prilogu koji je napravljen o Bakiri Hasečić nakon presude ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Ona je, iščekujući presudu Ratku Mladiću ispred Haškog tribunala, reagirala na provokaciju mladića koji je ispred žrtava mahao sa srbijanskom zastavom.

RAK je, između ostalog, utvrdio da je RTRS plasirao niz ozbiljnih i optužujućih izjava na račun gospođe Bakire Hasečić, čije stajalište nije bilo uključeno.

"Tendenciozna upotreba ozbiljnih navoda protiv Hasečić od strane voditelja u najavi i novinara u okviru samog priloga, kao i uključene izjave pojedinih sagovornika u prilogu, doveli su do neobjektivnog i jednostranog prikaza obrađene teme, te samim tim i nepravičnog tretmana Hasečić u programu RTRS-a", navedeno je u obrazloženju RAK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije