Žrtve rata: Negiranje i ponižavanje žrtava vrši se u svakom segmentu bh. društva

A. B.
Žrtve rata: Negiranje i ponižavanje žrtava vrši se u svakom segmentu bh. društva
Udruženja žrtava i svjedoka ratnih zločina iz cijele Bosne i Hercegovine, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, održali su konferenciju za novinare na kojoj je analiziran rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Udruženja žrtava su iznijela svoje viđenje rada i rezultata MKSJ-a te su iznijeli svoj stav o nastavku procesuiranja ratnih zločina u BiH i u regiji, kao i prijedloga rješavanja statusa žrtava u BiH.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, izjavio je kako je njegov osnovni cilj da odgovorni za činjenje četiri teške kategorije zločina budu procesuirani i da bude osigurana pravda za sve žrtve i njihove porodice.

"MKSJ je donio presude osobama iz Hrvatske, BiH i Srbije koji su imali namjeru narušiti integritet i suverenitet BiH.  To je jedina pravosudna institucija koja je svojim djelovanjem donijela satisfakciju žrtvama i njihovim porodicama. Postavlja se pitanje da li su politički lideri u BiH i cijelom regionu spremni da se poklone žrtvama i da žrtve zločina dobiju pravdu i satisfkaciju, uključujući fondove za reparaciju. Također se postavlja pitanje šta nam predstoji u budućnosti?", izjavio je Tahirović.

Osvrnuo se na izjave članova Predsjedništva BiH kada je riječ o posljednjim presudama Haškog tribunala.

"Opravdano se pitamo kako da žrtve nastave živjeti u ovoj državi kada njeni članovi Predsjedništva daju izjave koje nisu u skladu s događajima koje je potvrdila historija. Vraćamo se u mračnu prošlost i fašističku ideologiju. Apsurd u našoj državi je taj da odgovorni umjesto da prihvate presude, oni vrše pritisak na žrtve. Negiranje i ponižavanje žrtava vrši se u svakom segmentu društva i to ne rade samo političari, već i historičari, poglavari vjerskih zajednica i zato se pitamo da li je ovo fašističko društvo. Imamo bojazan da će politika imati utjecaj na donošenje presuda", kazao je Tahirović.

Prema njegovim riječima, žrtve u BiH su dokazale da su i pored najtežih zločina i tortura koje su doživjele i preživjele, ostale dostojanstvene i dignute glave.

Predsjednica Udruženja "Žena - žrtva rata" Bakira Hasečić izjavila je da u početku Haški tribunal u početku niko nije podržavo osim Bošnjaka.

"Kada se Haški tribunal trebao zatvoriti, Udruženja žrtava su skupljali potpise da se to ne dogodi. Zadovoljni smo radom Haškog tribunala zbog jednog dijela naše satisfakcije, ali nismo zadovoljni tačkom 7. Rezolucije UN-a u kojoj stoji da će se pobrinuti za obeštećene porodice. Danas ću ponoviti da je bolje iti ratni zločinac nego preživjela žrtva rada ili genocida", kazala je Hasečić.

Saja Čorić iz Udruženja žrtava rata s područja HNK-a ponovila je da je Sud u Hagu dokazao da se u BiH dogodio genocid.

"Svaka presuda ima svoje ime i prezime i kazala je šta je to što se dogodilo u BiH. Sigurni smo da će istina na kraju pobijediti i da će svi koji trebaju biti osuđeni za zlodjela koja su počinili. Nemojte manipulirati građanima i žrtvama na području BiH, sklonimo sve ono što je fašističko", zaključila je Čorić.

Dodala je kako će njihova borba i dalje trajati i da neće pokleknuti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije