! / RS odškrinula vrata genetički modifikovanoj hrani

19. 01. 2019. u 16:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 12

U Republici Srpskoj (RS) bit će dozvoljeno stavljanje u promet genetički modifikovane soje i njenih proizvoda, a koji će se koristiti isključivo kao hrana za životinje.

Međutim, za to će biti neophodno pribaviti saglasnost entitetskog resornog ministarstva.

„Stavljanje u promet ovakvih proizvoda može biti dozvoljeno nakon pribavljanja odobrenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje vodi i Registar izdatih odobrenja za stavljanje u promet genetički modifikovane soje i proizvoda od genetički modifikovane soje“, navedeno je u izmjenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima u RS, koje će na sjednici 29. januara razmatrati poslanici entitetskog parlamenta.

U zakonu se tvrdi da je cilj izmjena da se, pod pojačanim nadzorom, u promet stavlja sigurna i zdravstveno ispravna hrana za životinje koja sadrži ili potiče od genetički modifikovanih organizama.

Primjena ovog zakona, ukoliko bude usvojen, omogućit će potrošačima da sami donose odluku da li žele ili ne žele da kupuju hranu za životinje koja sadrži genetički modifikovane organizme.

Također, cilj izmjena ovog zakona je, kako tvrde iz Vlade, da se obezbijedi slobodno kretanje sigurne i zdravstveno ispravne hrane za životinje koja sadrži i/ili se sastoji ili potiče od genetički modifikovanih organizama, a oni koji je stavljaju u promet to moraju da naznače na ambalaži.

Predloženi nacrt izmjena i dopuna Zakona o genetički modifikovanim organizmima je korespondentan sa važećom legislativom iz ove oblasti u Evropskoj uniji, te će, navodi predlagač, omogućiti domaćim proizvođačima hrane za životinje da budu prepoznatljivi i konkurentni na domaćem, ali i na inostranom tržištu.

NEMA KOMENTARA