Rousson: Želimo da stvari idu brže, da BiH ne kasni na EU putu

A. D.
Rousson: Želimo da stvari idu brže, da BiH ne kasni na EU putu
Žalimo zbog izjava političara koje su se pojavile nakon posljednjih haških presuda. Francuska je država koja je veoma privržena međunarodnom pravosuđu, te je uvijek podržavala Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Ovako je u razgovoru za Radiosarajevo.ba ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson prokomentirao aktuelnu političku atmosferu u BiH odnosno negativnu retoriku nakon nedavnih presuda Ratku Mladiću te Prliću i ostalima.

Francuski ambasador cijeni da je u BiH zaista stvorena teška atmosfera nakon ovih izjava. No smatra da sve to treba gledati u kontekstu izborne 2018. godine.

francuski_ambasador_RSA (5).jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Govoreći o položaju u BiH na njenom europskom putu, Rousson ističe da je "slika obojena različitim bojama".

"Željeli bismo, naravno, da stvari brže idu, da ne bude čestog kašnjenja. Naprimjer, potpisivanje pristupa Transportnoj zajednici u Trstu ili dugo usvajanje seta zakona o akcizama ili odgovaranje na upitnik.  S druge strane ne možemo baš reći da se ništa ne dešava. Evo konačno je usvojen zakona o akcizama, potpisan je i taj sporazum o pristupanju Transportnoj zajednici. Aktivnosti oko upitnika nisu još uvijek gotove ali se nadamo da ćemo i to uskoro imati. To je otprilike ta slika različlitih boja", istaknuo je francuski ambasador.

Komentirajući nedavno pismo ambasadora EU u našoj zemlji vlastima odnosno poruku da ne proizvode dalje podjele u obrazovanju, Rousson je kazao da je to pitanje veoma važno za međunarodnu zajednicu.

"Međunarodna zajednica smatra da je škola upravo mjesto gdje to treba izbjeći. Mi ohrabrujemo zajedničke sadržaje za sve učenike", naglasio je francuski ambasador.

francuski_ambasador_RSA (9).jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Za Radiosarajevo.ba govorio je i o projektima u oblasti kulture.

"Kao primjer naveo bih saradnju Francuske sa Zemaljskim muzejem BiH. U okviru ove saradnje mi ćemo uskoro imati realizaciju jednog projekta koji će istaknuti vrijednost Hagade. Ali ćemo raditi i na stvarima  koje se ne vide na prvi pogled a to je upravljanje zalihama i uspostavljanje registra Muzeja.

Napomenuo bih da provodimo puno aktivnosti koje su vezane za širenje francuskog jezika. Period u kojem smo na to posebno fokusirani jeste Sedmica frankofonije koja počinje 21. marta", rekao je ambasador Francuske u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije