Soriano za Radiosarajevo.ba: U Kataloniji nije održan pravi referendum

Amil Dučić
Soriano za Radiosarajevo.ba: U Kataloniji nije održan pravi referendum
Ambasada Španije u BiH / Juan Bosco Giménez Soriano
U Kataloniji nije održan pravi referendum, jer se nisu mogle ispoštovati nikakve garancije. Niko ovako nešto u jednoj demokratskoj državi ne može nazvati referendum.

Izjavio je to za Radiosarajevo.ba ambasador Španije BiH Juan Bosco Giménez Soriano kazavši da nije bilo službenog popisa, ni nezavisne izborne komisije, nit biračkih mjesta sa minimalnim garancijama.

"Navedeni referendum sazvala je vlada Katalonije na osnovu zakona koji je suspendirao Ustavni sud Španije. Taj zakon je 6. septembra odobren odproste većine Parlamenta Katalonije, ukidajući, pored ostalih stvari, samo katalonsko izborno zakonodavstvo, za koje je potrebna dvotrećinska većina. Također je odobreno kršenje sopstvenih propisa Parlamenta Katalonije i Statuta autonomije Katalonije usvojenih 2006. godine, koji ne dodjeljuje ovu nadležnost katalonskom Parlamentu, ali i kršenjem španskog Ustava odobrenog 1978. godine od više od 90 posto Katalonaca", kazao je španski ambasador u BiH.

 On je napomenuo da se "demokratija uvijek koristi u okvirima vladavine prava".

"Akcije koje je policija izvršila prema uputstvima sudija simbolizirala je prisustvo vladavine prava u Kataloniji. Ustavni sud je također upozorio da svaki pokušaj održavanja referenduma ili aktivnosti vezanih za njega može se smatrati krivičnim djelom prema krivičnom zakoniku. Od tog trenutka svi organi vlasti su primorani da izvrše ovu odluku Ustavnog suda", istaknuo je Soriano.

 Naglasio je da su vrata dijaloga uvek bila otvorena.

"Međutim, politički dijalog, kao i u bilo kojoj zemlji pod vladavinom zakona, kao i u svakoj demokratiji, može se primijeniti samo u okviru zakona", zaključio je on.

Podsjetio je da je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u nedjelju izrazio podršku BiH Španiji i njenom teritorijalnom integritetu.

Juan Bosco Giménez Soriano - undefined

"Ja imam vrlo dobar odnos s njim. Smatram ga prijateljem. U februaru prošle godine gospodin Crnadak je boravio u zvaničnoj posjeti Madridu tokom kojeg je održao sastanak s ministrom vanjskim poslova Španije gospodinom Alfonskom Dastisom. Ministar Dastis je ponovio posvećenost Španije suverenitetu, jedinstvu i teritorijalnom integritetu BiH i insistirao na podršci Španije euroatlanskoj perspektivi BiH", kazao je Soriano.

Podvukao je da su odnosi između Španije i BiH veoma dobri.

"Španija je uspostavila diplomatske odnose s vašom zemljom prije 25 godina i tokom ovog dugog perioda su se prirodno razvijale. Na početku (tokom tragičnog rata) podržali smo BiH prisustvom naših trupa, posebno u Hercegovini. Poslije rata, Španija je posvetila napore na rekonstrukciji zemlje. Od početka tekuće decenije, naša saradnja sa BiH zasniva se na njenoj podršci europskim težnjama i jačanju trgovinskih i kulturnih odnosa", kazao je ambasador Španije.

 On je prokomentirao rastuću nacionalnu retoriku u BiH i zastoj.

"Nažalost, nacionalizam nije novi u ovoj zemlji. Vlasti, ali i građani, trebali bi izbjeći ovu retoriku, koja je samo rezultirala patnjom i umjesto toga se usredsrediti na političke i društvene reforme koje će omogućiti BiH da postane ozbiljan kandidat i budući član EU. Prošle su 22 godine od kraja rata i nesporno je da je socio-ekonomski napredak postignut.

Ipak, on je i dalje nedovoljan u okviru svog europskog puta. Očekujemo od lidera BiH da se upoznaju s tim i sprovedu reforme uključujući jačanje vladavine prava i pravosudnog sistema. Tokom procesa, Španija će uvijek biti uz njih", izjavio je Soriano za naš portal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije