Romi iz Italije ulažu milione u BiH: Grade vile, restorane, motele

Radiosarajevo.ba
Romi iz Italije ulažu milione u BiH: Grade vile, restorane, motele
Na više atraktivnih lokacija u Bosanskoj Gradiški i prigradskim naseljima, Romi su izgradili velelepne objekte, vile, kuće, restorane i motele.

Većina njih godinama živi u Italiji, ali su ovdje pronašli povoljan ambijent za višemilionska ulaganja, prenosi Blic.

Najveći investitori su iz porodice Salkanović koji su ovde doselili iz okoline Bugojna i Donjeg Vakufa. Oni najviše novca troše na vile i ugostiteljske objekte, a namjeravaju pokrenuti i druge vrste biznisa.

Muharem Salkanović, vlasnik Motela „Italija“, te više atraktivnih kuća i stanova, kaže da u Gradiški planira nove investicije.

"U Italiji radim i živim nekoliko decenija, imam brojnu porodicu i svako od nas samoinicijativno ovde nešto radi i gradi. Cilj nam je za sada da obezbjedimo što više poslovnog i stambenog prostora na skupim lokacijama. Želimo da se postepeno ovdje vratimo", priča za Blic  Muharem Salkanović, romski car velikog uticaja na najbogatije zajednice svojih sunarodnika u Evropi.

On kaže da je ove sedmice u Gradiški razgovarao sa grupom italijanskih biznismena koji ovdje žele pokrenuti vlastiti biznis.

Njegov brat Ekrem Salkanović, koji ima vilu u Dubravama, kaže da su novac kojeg investiraju u Gradiški zaradili sakupljanjem i preradom sekundarnih sirovina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije