Protesti podrške Palestini u Sarajevu: Poziv Trumpu da poništi odluku o Jerusalemu

Radiosarajevo.ba
Protesti podrške Palestini u Sarajevu: Poziv Trumpu da poništi odluku o Jerusalemu

Udruženja ''Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva'', Udruženje ''Palestinska zajednica u BiH'', ''Egipatska Unija u Bosni'', Udruženje ''AKOS'', te Udruženje ''Mladi muslimani'' danas su ispred Sebilja na Baščaršiji organizirali proteste podrške Palestini.

Na proteste je izašlo stotinjak osoba, a među njima i bivši reis-u-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Demonstranti su u rukama držali transparente na kojima je predsjednik SAD-a Donald Trump s krvavim rukama. Također, na drugim transparentnima od njega je zatraženo da poništi odluku o proglašenju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

"Danas smo se okupili u Sarajevu, koje svi nazivaju evropskim Jerusalemom kako bi poslali jedinstvenu poruku za vječni palestinski glavni grad Jerusalem, da Palestinci nisu ostavljeni sami. S nama su čestiti, hrabri ljudi koji podržavaju pravdu i mir u svijetu”, rekao je Majed Maarouf, bivši ambassador Palestine u BiH i aktuelni predsjednik Udruženja "Palestinska zajednica u BiH". 

Američki predsjednik Trump je 6. decembra donio odluku kojom Jerusalem priznaje kao glavni grad Izrael, te kojom je najavio premještanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem. Nakon ove odluke, uslijedila su negodovanja i protesti u brojnim državama.

Predstavnici članica Organizacije za islamsku saradnju (OIC) pozvali su cijeli svijet da prizna Istočni Jerusalem kao glavni grad države Palestine.

U deklaraciji nakon Samita islamskih zemalja održanog prije nekoliko dana u Istanbulu navedeno je kako su u slučaju pasivnosti VSUN-a (o Jerusalemu) spremni na raspravu pred Generalnom skupštinom UN-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije