Sarajevo: Sutra protesti podrške za Palestinu

AA
 Sarajevo: Sutra protesti podrške za Palestinu

Udruženje ''Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva'', Udruženje ''Palestinska zajednica u BiH'', ''Egipatska Unija u Bosni'', Udruženje ''AKOS'', te Udruženje ''Mladi muslimani'' oštro osuđuju odluku predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa da Jerusalem proglasi glavnim gradom Izraela, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pozivaju građane Sarajeva da se sutra u 12.45 okupe ispred Sebilja na Baščaršiji i mirnim mitingom iskažu neslaganje s odlukom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i na taj način pruže podršku Palestini i odluci OIC-a.

Američki predsjednik Trump je 6. decembra donio odluku kojom Jerusalem priznaje kao glavni grad Izrael, te kojom je najavio premještanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem. Nakon ove odluke, uslijedila su negodovanja i protesti u brojnim državama.

Predstavnici članica Organizacije za islamsku saradnju (OIC) pozvali su cijeli svijet da prizna Istočni Jerusalem kao glavni grad države Palestine.

U deklaraciji nakon Samita islamskih zemalja održanog prije nekoliko dana u Istanbulu navedeno je kako su u slučaju pasivnosti VSUN-a (o Jerusalemu) spremni na raspravu pred Generalnom skupštinom UN-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije