Roditelji ubijenog Mehmeda Ramića pisali tužiteljici Sabini Sarajliji

2
Radiosarajevo.ba
Roditelji ubijenog Mehmeda Ramića pisali tužiteljici Sabini Sarajliji
Foto: Društvene mreže / Mehmed Ramić

Roditelji ubijenog Mehmeda Ramića, Nermina i Zulfo Ramić uputili su pismo Sabini Sarajliji, glavnoj tužiteljici Kantonalnog tužilaštva KS povodom krivičnog postupka koji se vodi protiv optuženih u ovom slučaju.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

"Obraćamo Vam se u svojstvu roditelja ubijenog Mehmeda Ramića, a povodom krivičnog postupka koji se protiv njegovog ubice i pomagača vodi u Kantonalnom sudu u Sarajevu. Optužnicu pod oznakom T090KT173780 zastupa tužiteljica Jasminka Knežević.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Sa velikim šokom, bolom, razočaranošću i tugom informirani smo da tužiteljica Knežević pregovara sa punomoćnicima optuženih o uvjetima priznavanja krivnje za krivična djelo ubistva, pomaganja učinitelju nakon krivičnog djela, te neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i nedozvoljenog držanja oružja i municije ili ekspolozivnih materija.

Prema informacijama kojima raspolažemo, kako od tužiteljice Knežević tako i iz drugih izvora, visina kazni o kojima se pregovara za počinioce ovih teških krivičnih djela predstavlja ne samo zloupotrebu mogućnosti pregovaranja o krivnji, koju normira član 246 Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, već i izrugivanje dosadašnjem toku krivičnog postupka koji se bliži završetku, kao i dokazima - kako onima koje je tužiteljica Knežević već prezentirala tokom postupka, kao i onim dokazima koje nije prikupila, a koji su joj stajali na raspolaganju.

Poštovana glavna tužiteljice Sarajlija, mi smo svjesni da nam nijedna kazna krivcima za ubistvo ne može vratiti našeg 26.-godišnjeg sina Mehmeda Ramića. No, sa najdubljim prezirom smo odbili višekratne ponude osoba koje su nas kontaktirale u ime optuženih da uz ponuđenu novčanu naknadu, kao roditelji ubijenog Mehmeda Ramića, odustanemo od traženja pravde i primjene zakona za ubistvo našeg sina. Jednako tako smatramo da niko, pa ni zastupnica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, nema pravo nezakonito pregovarati o visini kazne na način koji vrijeđa sve najbliže našeg ubijenog sina, kako zbog težine i posljedica počinjenih krivičnih djela, tako ni zbog odnosa optuženih prema djelima koja su počinili.

Prijatelji Mehmeda Ramića ispred Kantonalnog suda u Sarajevu: Nastavljeno suđenje za ubistvo

Prijatelji Mehmeda Ramića ispred Kantonalnog suda u Sarajevu: Nastavljeno suđenje za ubistvo

Poštovana gospođo Sarajlija, molimo Vas da u skladu sa zakonom i ovlastima glavne tužiteljice spriječite još jedno nanošenje teške boli - kako nama, tako i porodici, prijateljima i komšijama našeg ubijenog sina Mehmeda - koje bi prouzoročio najavljeni postupak tužiteljice Knežević", navode Nermina i Zulfo Ramić.

Roditelji ubijenog Ramića obratili su se tužiteljici putem punomoćnika, advokata Senada Pećanina. 

Podsjećamo, Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Amela Jašarevića zbog krivičnog djela ubistvo, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja i municije ili eksplozivnih materija.

Jašarević se tereti da je 12. decembra 2021. godine oko 21.15 sati u naselju Pofalići na području općine Novo Sarajevo, u prisustvu većeg broja građana i vozila, iz Golfa 7, kojim je upravljao, upotrebom vatrenog oružja ispalio više hitaca u pravcu Peugeota, kojim je u tom trenutku upravljao Mehmed Ramić. Nakon toga je Adel Kabaš, koji se nalazio u Golfu 7, kojim je upravljao Edvin Imamović, ispalio više hitaca u pravcu vozila kojim je upravljao Ramić. 

Tom prilikom su zajedno nanijeli povrede Ramiću, uslijed kojih je istog dana oko 21.20 sati preminuo. Adel Kabaš iz Sarajeva najtraženiji je bjegunac iz Bosne i Hercegovine. Na zvaničnoj web stranici Međunarodne policijske agencije Interpol objavljeno je da je za njim raspisana crvena potjernica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije