Roditelji u Visokom ogorčeni epidemiološkim mjerama: Djeca ne mogu u vrtić

0
Radiosarajevo.ba
Roditelji u Visokom ogorčeni epidemiološkim mjerama: Djeca ne mogu u vrtić
Twitter / Vrtić

Odlukom Vlade ZDK o popuštanju epidemioloških mjera na nivou ovog kantona, donesena je i odluka da neće biti popuštanja mjera u predškolskim ustanovama do početka naredne školske godine.

Prethodnim mjerama je odlučeno da ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje mogu raditi u smanjenom kapacitetu, sa po 15 djece u grupama, što je u velikoj mjeri utjecalo na sve roditelje koji rade od kuće ili sa skraćenim radnim vremenom, a ponajviše na roditelje koji normalno idu na posao ali su bili prinuđeni u posljednja dva mjeseca da uzimaju odsustvo sa posla u vidu bolovanja ili godišnjeg odmora. Također, djeca koja pohađaju poludnevni boravak su automatski bila isključena sa spiska za normalno pohađanje vrtića, jer ne spadaju u prioritet.

"Usaglašeni smo da su ovakve mjere nedopustive i diskiminirajuće po roditelje koji rade od kuće ili imaju povremenu pomoć pri čuvanju djece. Besmisleno je da bez ograničenja mogu raditi kladionice, nargila-barovi ili igraonice za djecu, a da vrtić radi u smanjenom kapacitetu, iako ispunjava sve uslove Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, te posjeduje veliko dvorište u kojem djeca mogu boraviti, vani na zraku, kroz igru i druženje. Među roditeljima je i dosta prosvjetnih radnika, koji se novom odlukom vraćaju među školske klupe, a njihova djeca nemaju mogućnost pohađanja vrtića. Spremni smo uložiti sve napore, ako je potrebno i protestvovati da se djeca normalno mogu vratiti u vrtićke grupe sa svojim vršnjacima", jednoglasan je stav roditelja djece Prve vrtićke grupe.

Kao što je već utvrđeno ovim mjerama počele su sa radom obrazovne ustanove, kladionice, nargila-barovi kao i sve ostale igraonice, udruženja ili agencije koje se bavom radom sa djecom predškolskog uzrasta, neometano, tačnije bez ograničenja dok to nije slučaj u Javnim ustanovama za predškolski odgoj i obrazovanje.

"Smatramo da su, općenito gledano, donesene neprikladne mjere. Dakle pod iste mjere spadaju sve ustanove iako imaju različite uslove za rad. Visočka JU ima nabolje uslove za rad s djecom i najveće prostorije u odnosu na ostale agencije, a primorana je da radi pod istim uslovima. Svjesni smo da bez udruživanja sa drugim roditeljima sa područja Ze-do kantona nećemo uspjeti skrenuti pažnju na naš problem, zato ovim putem, a uradit ćemo to i službeno, pozivamo sve roditelje da nam se pridruže u podnošenju inicijative za ublažavanje mjera, koju planiramo uputiti svim nadležnim institucijama, ali i ostalim instancama vlasti", poručuju roditelji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije