ZDK: Nastava u školama i dalje će se odvijati online

0
Fena
ZDK:  Nastava u školama i dalje  će se odvijati online
FOTO: Fena / Spahija Kozlić

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona donijelo je novu odluku o produženju važenja Uputstva o organizaciji odgojno-obrazovnog procesa u osnovnim i srednjim školama uz pomoć informatičkih sredstava i platformi, za period 19. - 23. aprila.

To znači da će se nastava u tom kantonu, još najmanje narednu sedmicu, odvijati online. Odluka o prelasku na online model izvođenja nastave ove je godine prvi put donešena 15. marta, a sada je i treći put produžen rok povratka đaka u škole.

"Aktuelna epidemiološka situacija izazvana pandemijom koronavirusa nešto je povoljnija, pogotovo u odnosu na sredinu marta, kada smo i donijeli odluku o povratku na online model izvođenja nastave, ali nije toliko dobra da bismo u ovom trenutku dozvolili povratak djece u škole."

"Uostalom, Vlada ZDK je, na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK, početkom ove sedmice donijela odluku da se rok važenja za sve donešene epidemiološke mjere produžuje za još 14 dana", kazao je u izjavi za Fenu resorni ministar obrazovanja prof. dr. Spahija Kozlić.

On napominje kako će tokom naredne sedmice pratiti razvoj epidemiološke situacije te da će, u skladu s novim odlukama Vlade i Kriznog štaba ZDK, donijeti novu odluku o odvijanju nastavnog procesa.

"Ako i nakon ovog roka epidemiološka situacija ne bude povoljna za povratak djece u škole, razmatram mogućnost da se povratak u škole, uz primjenu svih epidemioloških mjera, dozvoli makar maturantima završnih razreda srednjih škola."

"Oni će uskoro morati predavati svoje diplomske i praktične radove pa bi dobro bilo da to urade na klasičan način, odnosno u školskim prostorima" - ističe ministar Kozlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije