Roditelji malene Džene: Samo neka krivac kaže šta je uradio djevojčici

Radiosarajevo.ba
Roditelji malene Džene: Samo neka krivac kaže šta je uradio djevojčici
Foto: Prtscr/N1 / Roditelji Džene Gadžun

Amila i Muris Gadžun, roditelji Džene, djevojčice koja je u nedjelju preminula nakon komplikacija zadobivenih tokom operaciji, najavili su tužbu "protiv krivca" jer je "neko odgovoran".

Dodali su da samo oni znaju kako će nastaviti život bez svoje djevojčice. I da žive samo zbog starijih sinova.

"Zbog njih se držim", kazala je majka.

Emir Hajdarović: 'Ko zaboravi svoju historiju rizikuje i svoju budućnost'

Emir Hajdarović: 'Ko zaboravi svoju historiju rizikuje i svoju budućnost'

Amila Gadžun je za N1 ispričala kako joj je javljeno za smrt kćerke.

"Jučer ujutru sa nas nazvali i kazali da očekujemo pogoršanje, nakon 20 minuta do pola sata javili su nam da je preminula. Želim da se sazna istina kako je došlo do ovoga. Djevojčica je bila zdrava, a nakon operacije mozak je potpuno uništen.

Zanima me od čega? Želim da nam kažu šta se dešavalo? Rekli su nam da je bila bez kisika dugo. Ako nisu znali da li imaju dovoljno kisika zašto su uzeli zdravo dijete? Želim da na to odgovore? Čuli smo da su bili neispravi aparati”, kazala je majka rahmetli Džene Gadžun.

Rekla je da ne želi svaljivati krivicu ni na koga lično, ali da je tim ljudi bio u sali i oni znaju ko je bio zadužen da se dâ kisik djevojčici "kojeg nije bilo dovoljno".

Muris Gadžun je dodao da ne želi da neko nevin strada, ali da onaj "ko je odgovoran kaže šta je uradio djevojčici".

"Šta joj je dao i šta joj je uradio", upitao je otac.

Kako braća podnose gubitak sestre?

"Loše podnose, psihički loše. Poslala sam ih malo kod sestre. Oni traže da se vrate, ne mogu bez nas. Nisu svjesni da ona neće doći", kazala je majka.

Ispričala je kako se stariji brat nakon vijesti o smrti sestre zatvorio u sobu.

"Pokupio je sve njene stvari i igračke, spakovao ih je u jednu kutiju i pokrio. Nismo ni znali da je to uradio. Kad sam ušla u sobu vidjela sam šta je uradio", ispričala je Amila Gadžun kroz suze. "Zbog njih se držim. Pomišljala sam šta ću sebi uraditi. Ali kako ćemo bez nje nastaviti – to mi znamo."

Muris je poručio kako će tužiti krivca.

"Hoću, gonit' ću do kraja. Hoću da saznam šta su uradili od zdravog djeteta. Nikoga neću optužiti jer ne znam šta se desilo. Ali mora postojati krivac. Ona je zdrava bila, na svojim nogama je ušla u ordinaciju. Igrala se sa mnom, ne znam dalje šta se desilo…"

Roditelji su još jednom istakli da su imali svu potrebnu dokumentaciju. Međutim, počeli su ih optuživati da to nije tako.

"Rekli su da djevojčica nije bila uredu i da smo platili da nalazi budu valjani. Ko bi to normalan uradio svome djetetu? Ko je to izjavio – ne znamo", ispričali su za N1.

Video njihove potresne ispovijesti možete pogledati OVDJE.

Dr. Nina Jovanović jedina je kontaktirala roditelje nakon operacije.

"Ona nam se javila. Poslala je njenu dekicu jer smo mi to zahtjevali, dekicu za koju je bila vezana. Nije mogla bez nje hodati i spavati. Ona se javila i kazala da joj je žao. Kazala je i da su je u momentu kad se nešto počelo dešavati sklonili, da su joj rekli da se nešto dešava i da se odmakne. Ovaj anesteziolog je negdje izjavio kako je pokušavao doći do nas. Ko je želio doći do nas našao nas je. Ja sam njemu prišla ranije i pitala ga šta se desilo i on je rekao da ne zna. I izašao je. I dr. Nina je kazala da isto ne zna. Nju su polumrtvu odvukli na Koševo. Rekli su da nisu mogli ništa učiniti. Nju je u životu tih nekoliko dana držalo samo zdravo srce. Mozak je bio spaljen. Rekli su nam da su sve moždane ćelije ugašene", kazala je na kraju majka rahmetli Džene Gadžun.

Podsjetimo, djevojčica iz Kaknja je prije nekoliko dana došla da operiše očne kapke u polikliniku u privatnoj ordinaciji, a tokom operacije je pala u komu.

Nažalost, jučer je djevojčica preminula, a ovaj slučaj istražuje Tužilaštvo KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije