Bolnica iz Zenice odgovorila zašto djevojčica Džena nije mogla biti operisana

Radiosarajevo.ba
Bolnica iz Zenice odgovorila zašto djevojčica Džena nije mogla biti operisana
Foto: Negativ / Džena Gadžun

Nakon smrti o dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, oglasili su se i iz Kantonalne bolnice Zenica.

Na upit N1, zašto Džena iz Kaknja nije mogla biti operisana u KB Zenica, odgovorili su:

"Pacijentica je prije godinu dana imala operativni zahvat radi spuštenog kapka oka. Operaciju je uradila dr. Nina Jovanović. Ista doktorica je radila i postoperativno praćenje i kontrole. U augustu ove godine je postavljena indikacija za ponovni operativni zahvat i pacijentica je stavljena na spisak za hladni operativni program. Operativni zahvat nije imao karakter hitnog. Posljednja kontrola je obavljena 15. oktobra 2021. godine, od strane dr. Nine i tada nije indiciran hitan operativni zahvat. Što se dešavalo od tada, nemamo informacije".

Čampara traži tematsku sjednicu Skupštine KS, uputio inicijativu: "Mora postojati odgovornost"

Čampara traži tematsku sjednicu Skupštine KS, uputio inicijativu: "Mora postojati odgovornost"

Iz ove zdravstvene ustanove naglašavaju da se za svaku indikaciju pružanja hitne zdravstvene usluge (operacije), pacijent odmah prima u bolnicu radi pružanja iste te ističu kako u ovom slučaju usluga nije bila hitna.

"Niko nije upoznao rukovodstvo Odjela da se radi o nekom akutnom stanju i postojanju potrebe termina operacije pacijentice u nekom kratkom periodu, što je također bilo moguće. Napominjemo da je u KB Zenica, zbog epidemiološke situacije uzrokovane liječenjem COVID-19 oboljelih, u više perioda bio reduciran hladni hirurški operativni program na hitne i onkološke indikacije i akutna bolna stanja. Posljednje ograničenje programa je uvedeno od 1. novembra 2021", napomenuli su u odgovoru.

Navode da dr. Nina Jovanović ima Rješenje ove bolnice o odobrenju obavljanja dopunskog rada.

U Rješenju je definisano koje poslove može obavljati u okviru dopunskog rada. Svi doktori koji podnesu zahtjev za dopunski rad Ljekarskoj komori Zeničko-dobojskog kantona i Komisiji za dopunski rad KB Zenica, a ispunjavaju zakonske uslove i imaju pozitivno mišljenje Komisije, dobivaju saglasnost direktora bolnice za obavljanje dopunskog rada.

“Kantonalna bolnica Zenica je, privatnoj ustanovi u kojoj je rađen konkretni operativni, uputila upit o vrsti usluge i vrsti anestezije u kojoj je isti rađen. Zahtjev za pisano izjašnjenje, na isto pitanje, je upućen i dr. Nini Jovanović. Izjašnjenja su nam potrebna u svrhu analize slučaja i poređenja pruženih usluga sa Rješenjem o obavljanju dopunskog rada", istakli su u saopćenju.

Operativni zahvat nakon koga je nastao ovakav ishod liječenja je pružen u privatnoj zdravstvenoj ustanovi sa kojom dr. Nina Jovanović ima ugovor i ta ustanova je nadležna za zakonitost angažmana doktora i pružanja usluga u istoj, dodali su.

"Kantonalna bolnica Zenica će u ovom slučaju kao i u svakom drugom ispitati sve okolnosti i provesti proceduru ispitivanja eventualne odgovornosti uposlenih a sve u svrhu pravilnog, stručnog i profesionalnog pružanja usluga našim pacijentima", navodi se u ovom saopćenju.

Podsjetimo, djevojčica iz Kaknja je prije nekoliko dana došla da operiše očne kapke u polikliniku u privatnoj ordinaciji "Bejtović", a tokom operacije je pala u komu.

Nažalost, jučer je djevojčica preminula, a ovaj slučaj istražuje Tužilaštvo KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije