RMU Banovići: Nije tačno da je došlo do eksplozije, a Elzina Pirić bi trebala na posao

1
Radiosarajevo.ba
RMU Banovići: Nije tačno da je došlo do eksplozije, a Elzina Pirić bi trebala na posao
Foto: AA/PrtScr / Rudari vs Pirić

Federalna zastupnica Elzina Pirić (PDA) u današnjoj izjavi za medije kazala je da je u rudniku mrkog uglja (RMU) Banovići u nedjelju 28. marta u jami Omazići došlo do eksplozije i velikog požara, koji dva dana nije prijavljen nadlažnim institucijama.

U svojoj izjavi navela je i da je u požaru uništena oprema vrijedna nekoliko desetina miliona maraka, a više od 650 rudara poslato na prinudni odmor.

V.D. direktor rudnika Banovići Fadil Kudumović oštro demantuje navode zastupnice Pirić, te navodi da u jami Omazići nije došlo do eksplozije već do izbijanja požara.

„Požar u jami Omazići dogodio se u nedjelju, 28. marta u 7 sati između dvije smjene, kada u jami nije bilo radnika i život nijednog uposlenika nije bio ugrožen. Ekipa članova čete za spasavanje u tom momentu je bila na licu mjesta i već nakon deset minuta od izbijanja požara sišla u jamu Omazići na intervenciju. Rukovodilac Štaba službe za spasavanje u 8:30 sati, nakon zasijedanja, obavijestio je Federelnog rudarskog inspektora o slučaju, a zatim i Policijsku stanicu Banovići i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Katastrofa je izbjegnuta, ne kako Pirić navodi zbog pomjeranja sata na ljetno računanje vremena, već zahvaljujući blagovremenoj intervenciji članova čete za spasavanje rudnika Banovići. Oštro demantujemo i izjavu da je prilikom požara u jami uništena oprema vrijedna nekoliko desetina miliona maraka, jer požar nije izbio u dijelu jame u kojem se nalaze mašine i oprema.

Sami uzroci požara nisu još utvrđeni, ali obzirom na niz 'slučajnih' događaja koji su prethodili vremenu izbijanja požara (u trenutku kada rudari nisu bili u jami) baca ozbiljnu sumnju na slučajnost izbijanja požara", navodi se u saopćenju koje je medijima poslao Kudumović.

"Posebno demantujemo izjavu da su radnici iz jame poslati kući, te da je njihova sudbina neizvijesna. Napominjemo, da su svi radnici i dalje u radnom odnosu, a zbog vanredne situacije u jami, koju je proglasio Štab čete za spasavanje nedugo nakon požara, dio radnika u skladu sa Zakonom i zakonskim aktima poslat je na korištenje prvog dijela godišnjeg odmora, dok su ostali radnici raspoređeni na određene poslove u krugu jame. Nedostatak proizvodnje iz jame „Omazići“ biće nadoknađen povećanjem proizvodnje na površinskim kopovima, tako da ni isplata plata neće biti upitna."

"Svi zaposlenici rade u cilju prevazilaženja vanrednog događaja, a Štab čete za spasavanje je u stalnom zasijedanju i rukovodi akcijom sanacije požara, na čelu s Hasanom Sejdinovićem, rukovodiocem Štaba za spasavanje, uz koordinaciju sa direktorom Društva.

Federalnu zastupnicu Pirić pozivamo da ne širi neistine o ovom događaju i napominjemo da je kao zaposlenica rudnika Banovići u svakom momentu mogla dobiti informacije od stručnog lica, ovlaštenog od strane direktora Društva. S obzirom na to da Pirić od 20. maja prošle godine (od smjene tadašnje Uprave Društva) nije došla na posao, jasno je da nema provjerene informacije i da nije upoznata sa stanjem u Rudniku. Pozivamo je da se vrati na posao za koji je uredno plaćena, te da svojim neistinama ne nanosi štetu i narušava ugled Rudnika", navode u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije