Rinko Golubović: Sramite se, kako se usuđujete poigravati s Bogićem Bogićevićem

22
Radiosarajevo.ba
Rinko Golubović: Sramite se, kako se usuđujete poigravati s Bogićem Bogićevićem
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Rinko Golubović

Rinko Golubović, spiker, novinar, voditelj, jedno od najpoznatijih novinarskih imena u našoj zemlji, čovjek iza kojeg je 50 godina duga karijera u medijima, oštro je reagirao na političke igre u Gradskom vijeću Sarajeva u vezi sa izborom novog gradonačelnika glavnog grada.

Gradski vijećnici Grada Sarajeva, kojima je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine dodijelila mandate, nakon polaganja svečane izjave, trebali su u srijedu izabrati predsjedavajućeg Vijeća, međutim do toga nije došlo s obzirom na to da je sjednica prekinuta.

Međutim, danas su Abdulah Skaka i Ibrahim Hadžibajrić na tajnom glasanju na čelo Gradskog vijeća pokušali dovesti Srđana Srdića sa ciljem rušenja našeg kandidata Bogića Bogićevića za gradonačelnika Grada Sarajeva, poručili su iz Naše stranke, Naroda i pravda i SDP BiH. 

S druge strane, u pisanoj reakciji, Klub vijećnika SDA u Gradskom vijeću Sarajeva je oštro osudio pokušaje spinovanja i optuživanja SDA za probleme koje imaju unutar "Četvorke".

 "Danas se glasalo samo o predsjedavajućem Gradskog vijeća, što je bilo dovoljno da se potvrdi da 'Četvorka' nema ni blizu najavljene komotne većine u Gradskom vijeću, a da li je razlog tome nepotizam kojem su pribjegli ili nešto drugo, neka oni ponude odgovore javnosti", kazali su iz SDA.

Golubović je nakon današnjih dešavanja u Gradskom vijeću Sarajevo kazao da ga je stid. 

"Bogić Bogićević. Stid me što sam Bosanac. Stid me što se igraju sa moralnom, političkom i ljudskom gromadom. Kako se usuđujete igrati i poigravati sa svojih mindera sa Bogićem koji za vas BOG u ljudskom obliku za sve religije i politike u BiH. Sramite se jadnici. Bićete kažnjeni i treba da budete za to!", poručio je Golubović.

Podsjetimo, prema dogovoru koalicionih partnera za predsjedavajućeg Gradskog vijeća trebao bi biti imenovan Jasmin Ademović (Narod i pravda), a zamjenici Dragan Stevanović (SDP) i Mirela Džahverović (Naša stranka).

Status - undefined

Screenshot: Status



Gradsko vijeće Sarajeva ima 28 vijećnika. Svaka od četiri sarajevske opštine koje čine Grad - Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Stari Grad, delegira sedam vijećnika u Gradsko vijeće. Prema odredbama Statuta Grada Sarajeva Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno se garantuje minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a Ostalim najmanje dva mjesta.

Gradonačelnik glavnog grada BiH se bira javnim glasanjem, a za izbor je potrebno petnaest glasova.

Bogić Bogićević je dugogodišnji bh. političar, antifašista, borac za ljudska prava, borac za mir i bivši član Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije kojeg su građani Bosne i Hercegovine izabrali za tu funkciju na prvim demokratskim izborima 1990. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije