Riješena misterija u Goraždu: Unuk i kćerka zaražene nane preboljeli COVID-19

B. T.
Riješena misterija u Goraždu: Unuk i kćerka zaražene nane preboljeli COVID-19
FOTO: Facebook / Edita Velić

Nedoumice u vezi sa  zarazom starije žene iz Goražda, koja je pozitivna na koronavirus (COVID-19) riješene su.

Naime, radi se o starijoj osobi koja se nigdje nije kretala, a članovi njene porodice s kojima je jedino bila u kontaktu bili su su negativni.

Kakao je za Radiosarajevo.ba kazala Edita Velić, predsjednica Kriznog štaba Bosanskopodrinskog kantona Goražde, potvrđeno da su unuk i kcerka ove žene, koja je u međuvremenu  smještana na Kliniku Podhrastove u Sarajevu, preboljeli COVID-19. 

Nedoumice u Goraždu: Zaražena nana koja nije izlazila iz kuće, ukućani nisu!?

U Bosanskopodrinskom kantonu Goražde, na COVID-19 do sada je pozitivno ukupno deset osoba, od koji su tri izliječene. Ono što je unijelo nedoumice u vezi sa epidemiološkom situacijom u ovom kantonu je slučaj zaraze starije žene iz mjesta Kolovarice, koja je pozitivna, a svi ostali članovi njene porodice su negativni.

"Nakon što smo zaraženog pacijenta poslali na Podhrastove prije nekoliko dana, a ostali ukućani su bili negativni na PCR testu, zbog opravdanje sumnje da su preležali zarazu, a u dogovoru sa epidemiologom, danas je urađeno serološko testiranje  za unuka i kćerku pacijenta, za koje je dokazano da su preležali zarazu COVID- 19. Ovim stavljamo tačku na sve netačne informacije koje su se pojavljivale u medijima da je nana zaražena u bolnici. Nana koja je hospitalizovana na Podhrastovima i dalje je tamo i pod terapijom, bez ikakve sumnje zaražena COVID-19, za nekoliko dana tek ce biti testirana da li je izliječena. Testovi uposlenika su u radu, očekujemo ih brzo", kazala nam je Velić. 

Jesu li se zaposlenici bolnice zarazili posredstvom medicinskog otpada?

Krizni štab Bosanko-podrinjskog kantona Goražde razmatrao je danas aktuelnu situaciju sa širenjem koronavirusa (COVID-19) u ovome kanttonu, s posebnim osvrtom na nove slučajeve, koji su se pojavili nakon što izvjesno vrijeme u ovom dijelu BiH nije bilo zaraženih.

Podsjetimo, ova zaražena žena bila je na pregledu u kantonalnoj bolnici Goražde, nakon čega su zaražena dva medicinska radnika, te spremačica i domar bolnice. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije