Nedoumice u Goraždu: Zaražena nana koja nije izlazila iz kuće, ukućani nisu!?

Radiosarajevo.ba
Nedoumice u Goraždu: Zaražena nana koja nije izlazila iz kuće, ukućani nisu!?
Foto: Fena / Kantonalna bolnica Goražde

U Bosanskopodrinskom kantonu Goražde, na COVID-19 do sada je pozitivno ukupno deset osoba, od koji su tri izliječene. 

Ono što je unijelo nedoumice u vezi sa epidemiološkom situacijom u ovom kantonu je slučaj zaraze starije žene iz mjesta Kolovarice, koja je pozitivna, a svi ostali članovi njene porodice su negativni. Pri tome, radi se o starijoj osobi koja se nigdje nije kretala.

"U cijeloj porodici svi su imali tegobe, počevši od unuka, koji je bio kod kuće, imao je teže simptome više od desetak dana. Kasnije su svi ukućani - djeca, žena, poslije toga i kćerka - mi smo dva puta radili, ona je negativna. Žena je vć 15-ak dana imala simptome, tako da se kod nje više ne može dokazati virus uzimanjem brisa, ali bi se mogli uraditi serološki testovi, da se utvrdi da li je ona ustvari preležala tu bolest. Nani, koja je bila u kući, koja nije nigdje izlazila, neko je taj virus morao donijeti. Kao najugroženija, u rizičnoj grupi, kod nane se razvila upala pluća i ona je prebačena na Podhrastvove - kazala je Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK u izjavi za RTV BPK. 

Upitana da li je to novi klaster, ona je kazala da još nije utvrđeno ko je u ovome slučaju nulti pacijent, ali bi se moglo desiti da je to neko od ukućana. 

Među novim potvrđenim slučajevima u BPK su i i dva zdravstvena radnika rendgen inžinjera iz Kantonalne bolnice. Kako je kazala Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice, oni su se zarazili i pored zaštitne opreme koju su koristili.

"Oni su dobrog zdravstvenog stanja, nisu imali nikakve tegobe i u kućnoj su izolaciji, kazala je Kamenica.

Ipak u javnosti su se pojavile određene zabrinjavajuće informacije vezano za ovaj slučaj. 

Zbog toga je Kantonalni štab civilne zaštite BPK-a Goražde na 24. nastavku 1. vanredne sjednice, održanom u subotu, zadužio je Krizni štab Ministarstva za socijalnu politku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, "da odmah ispita i utvrdi činjenice u slučaju zaraženih RTG tehničara/inžinjera JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde, te pripremi prijedlog naredbe za samoizolaciju osoba koje su imale kontakt sa zaraženim osobama, i izvijesti Kantonalni štab civilne zaštite o istom".

Kako je u izjavi za RTV BPK kazala Edita Velić, predjednica Štaba CZ ovog kantona, utvrđivat će se činjenice, kako bi se vidjelo da li je nastao propust, a nakon informacija koje su se pojavile u javnosti da su, navodno, te osobe "šetale po tržnom centru"

Ona je kazala da osobe za koje se utvrdi da su imale kontakt sa zaraženim odmah trebaju u izolaciju, te da nadležni trebaju utvrditi da li je to bilo tako u ovome slučaju. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije