Jesu li se zaposlenici bolnice zarazili posredstvom medicinskog otpada?

B. T.
Jesu li se zaposlenici bolnice zarazili posredstvom medicinskog otpada?
Foto: Goražde online / Bolnica u Goraždu

Krizni štab Bosanko-podrinjskog kantona Goražde razmatrao je danas aktuelnu situaciju sa širenjem koronavirusa (COVID-19) u ovome kanttonu, s posebnim osvrtom na nove slučajeve, koji su se pojavili nakon što izvjesno vrijeme u ovom dijelu BiH nije bilo zaraženih.

Naime, oboljela je starija ženska osoba koja je bila na pregledu u Kantonalnoj bolnici, potom su se zarazila dva rendgen inžinjera, ali i majstor i spremačica u ovoj bolnici.

Kako nam je prenijela Edita Velić, komandantica Kriznog štaba, iako to nije zvanično utvrđeno, moguće je da su zaposlenici bolnice zaraženi posredstvom medicinskog otpada, odnosno da su spremačica i majstor došli u kontakt sa odijelima koje su inžinjeri skinuli nakon pregleda oboljele pacijentice. Takvo objašnjenje, kako nam je prenijela, dato im je iz bolnice. 

Nedoumice u Goraždu: Zaražena nana koja nije izlazila iz kuće, ukućani nisu!?

U Bosanskopodrinskom kantonu Goražde, na COVID-19 do sada je pozitivno ukupno deset osoba, od koji su tri izliječene. Ono što je unijelo nedoumice u vezi sa epidemiološkom situacijom u ovom kantonu je slučaj zaraze starije žene iz mjesta Kolovarice, koja je pozitivna, a svi ostali članovi njene porodice su negativni.

Inače, kako nam je prenijela Velić, nana koja je bila na pregledu u bolnici i koja je u međuvremenu upućena na liječenje u Sarajevu dobrog je zdravstvenog stanja. Ostaje nejasno kako se ona zarazila, obzirom da nije izlazila iz kuće, a da su članovi njenog domaćinstva, s kojima je jedino bila u kontaktu, negativni na testiranju, iako je njen unuk početkom marta imao simptome. 

Edita Velić - undefined

FOTO: Facebook: Edita Velić

Kako nam je kazala Velić, na današnjoj sjednici opet je skrenuta pažnja na obaveznu izolaciju osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim, pogotovo kada je riječ o medicinskim radnicima. Jedna od opaski, kako je rekla, bila je i da su pojedinci, na dan testiranja, kretali po gradu. 

Zbog toga je, podsjetimo, Kantonalni štab civilne zaštite BPK u subotu zadužio Krizni štab Ministarstva za socijalnu politku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, "da odmah ispita i utvrdi činjenice u slučaju zaraženih RTG tehničara/inžinjera JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde, te pripremi prijedlog naredbe za samoizolaciju osoba koje su imale kontakt sa zaraženim osobama".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije