Rijeka Bosna se izlila i u nekoliko gradova na području ZDK

0
Fena
Rijeka Bosna se izlila i u nekoliko gradova na području ZDK
Foto: Fena / Zenica

Kiša i nadolazeće vode rijekom Bosnom iz Kantona Sarajevo izazvale su tokom noći izlijevanje te rijeke iz korita i u nekoliko gradova u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) - kazao je za Fenu direktor Kantonalne uprave ZDK Džavid Aličić.

Napominje kako su vatrogasci i pripadnici civilne zaštite bili angažirani samo u općinama Breza, Visoko, Kakanj i Zenica.

"Enormna je količina vode u kratkom vremenskom period pala u Sarajevu, ali mi imamo sreću što nivo pritoka rijeke Bosne u našem kantonu nije značajnije rastao pa je Bosna kroz naš kanton imala dobar protok. Bosna se izlila na već dugo godina poznatim neuralgičnim tačkama", ističe Aličić.

Denis Bećirović: Ne postoji nijedan razlog da bilo koja zemlja ne podrži rezoluciju o genocidu

Denis Bećirović: Ne postoji nijedan razlog da bilo koja zemlja ne podrži rezoluciju o genocidu

Po njihovim informacijama, kaže, nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva, ali je bilo prodora vode i u neke stambene i poslovne objekte. Situacija se od jutros, kaže, polako smiruje.

"Bosna se već na nekim dijelovima vraća u svoje korito, a nakon potpunog povlačenja vidjet ćemo da li će biti potrebe za angažman pumpi za vodu u mjestima i stambenim objektima u koje je prodrla voda. Uglavnom, ne očekujemo tokom dana da će biti novih problema. Ono što je bilo šteta, bilo je", kaže Aličić.

Prema posljednjim podacima, napominje Aličič, još uvijek je pod vodom podvožnjak na ulaz u naselje Blatuša u Zenici, a na ušću Babine rijeke u Bosnu u tom gradu, postavljene su vreće s pijeskom, koje su spriječile da se voda izlije na ulice i saobraćajnice.

Na nekoliko lokacija u Kaknju došlo je do izlijevanja rijeke Bosne, zbog čega je angažovana firma „Trgošped“ d.o.o. Kakanj , koja je sa svojim mašinama i kamionima nasipala materijal čime je spriječena veća šteta.

Neke od ugroženih lokacija u tom gradu su Doboj, Povezice, Malješ, Donji Kakanj. Vatrogasci su bili spriječeni zbog vode da se vrate u svoj vatrogasni dom, jer je voda ušla u garažni prostor. Međutim, vozila sa opremo su na vrijeme bili izmješteni.

Na nekoliko lokacija intervenisano je i u Brezi, gdje su osposobljeni potok Crema i Koritnik, na kojem je urađena i zemljana brana. Od stabala je očišćena i rijeka Stavnja, koja je također u porastu, ali nije bila izašla iz korita. U podrumskim prostorijama „INTESSA SAN PAOLO“ banke u tom gradu ispumpana je voda iz podrumskih prostora.

Rijeke Bosna i Fojnica napravile su određene probleme u Visokom, a Bosna se izlila na put Visoko – Ilijaš. Bosna se u gardu bila približila dvijema stambenim jedinicama pa je bagerom napravljen nasip, tako da voda nije ušla. Potoci su napravili odrežene probleme i u naselju Muhašinovići.

Više o poplavama i stanju na terenu možete čitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije