Dramatična situacija u Konjicu, trećina općine odsječena

0
F.V.
Dramatična situacija u Konjicu, trećina općine odsječena
F.V. / Konjic

Jedna trećine općine Konjic je odsječena, potvrdio je za Radiosarajevo.ba načelnik ove općine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), Osman Ćatić.

Dio kuća i javnih objekata je poplavio, uključujući i jedan hotel. Maksimalan vodostaj izmjeren je u Glavatičevu i iznosio je 515, a sada je u opadanju.

Ćatić ističe da je situacija pod kontrolom, te apelira na građane da zadrže smirenost. Raspoložive ekipe su na terenu. Situacija se prati još od sinoć i reagira na vrijeme. Jutros je zasjedao i Štab Civilne zaštite.

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

"Jedna trećine općine je odsječena jer je poplavljen put i lijevo i desno. Tako da je onemogućena komunikacija u Tušnici, u samom centru Konjica, kao i na desnoj strani kod mosta Spiljani. Trenutno smo na terenu i pokušavamo da osposobimo komunikaciju lijevom stranom, kao bi život mogao da se neometano odvija. Imali smo u međuvremenu problem s prebacivanjem dijaliznih pacijenata, no to smo uspješno riješili", kazao je Ćatić.

Pored izlijevanja Neretve na više mjesta, kako u gradu Konjicu i uzvodno, zabilježeno je i izlijevanje i pritoka.

"Bujice su prouzrokovale određena klizišta i odrone. Ekipe Civilne zaštite Konjic, policije, zajedno s komunalnim preduzećem "Standard" su na terenu i otklanjaju uzroke", kazao je.

Savjet građanima

U međuvremenu je došlo do onečišćenja vode na području Konjica pa se savjetuje građanima da vodu prokuhavaju.

"Što se tiče elektro-snabdijevanja imamo trenutno na širem reonu Bjelimića problem s a električnom strujom i dijelu naselja Ribići. Ekipe s na terenu.

Pozvao je nadležne kompanije koje rade na održavanju puteva na području Konjica da preuzmu svoj dio odgovornosti i da izađu na teren, jer ih tamo, kako kaže, od jutros ne vidi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije