Rezultati kontrola nisu ohrabrujući: Policija kaznila stotine građana zbog maski

1
M. R. S.
Rezultati kontrola nisu ohrabrujući: Policija kaznila stotine građana zbog maski
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo prije 15-ak dana je dao naredbe o obavezi propisanog nošenja maski preko usta i nosa, obaveznom nošenju maski na otvorenom, ali i ograničenom broju osoba koje mogu biti na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Za kontrolu poštivanje mjera nošenja maski zadužena je i sarajevska policija, koja je u proteklih 15-ak dana, odnosno od donošenja naredbe, aktivno kontrolisala koliko se građani pridržavaju mjera.

Zanimalo nas je kakvi su dosadašnji rezultati kontrola. Odgovor nije ohrabrujući.

"Odredbama tačke 2. Naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS od 12. oktobra, koja se odnosi na obavezu propisnog nošenja zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom i otvorenom prostoru, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo zadužena za provođenje ove naredbe. Odredbama tačke 3. iste Naredbe, izričito je navedeno da će Uprava policije MUP-a KS u slučaju nepoštivanja naloženih mjera postupiti u skladu sa odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Policijski službenici su od dana stupanja naredbe na snagu, izdali 432 prekršajna naloga, te podnijeli 2 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv osoba koje su kršile odredbe obaveznog propisnog nošenja zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom i otvorenom prostoru", odgovoreno je iz MUP-a KS za Radiosarajevo.ba.

Neophodno je da vas podsjetimo da je samo u protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo potvrđeno 367 novozaraženih osoba koronavirusom. Nošenje maski, držanje dostance i reodvna dezinfekcija su najvažnije mjere u borbi protiv širenja zaraze.

Iz MUP-a KS su napomenuli da im nije poznato kakve su sankcije kada je u pitanju kontrola ugostiteljskih objekata, odnosno broja osoba u zatvorenim i na otvorenim prostorima, jer za ovo nisu zaduženi oni već inspekcija.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo čekamo odgovore na ova pitanja.

"Policijski službenici Uprave policije po zaprimljenim zahtjevima pružaju odgovarajuće asistencije nadležnim inspekcijama", napomenuli su iz MUP-a KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije