Revizori otkrili malverzacije Vlade RS: Ponovo prikrili budžetski deficit za skoro 2.000.000 KM

1
Radiosarajevo.ba
Revizori otkrili malverzacije Vlade RS: Ponovo prikrili budžetski deficit za skoro 2.000.000 KM
Foto: Centralna banka BiH / Novac / Ilustracija

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS objavila je godišnji Izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS.

Vlada bh. entiteta RS prikazala je da je budžetski deficit za prošlu godinu iznosio 417,5 miliona KM, ali je utvrđeno da to nije pravo stanje i da je deficit bio značajno veći.

U Bilansu uspjeha za 2022. godinu negativan finansijski rezultat tekućeg perioda iznosio je 417,5 miliona KM i potrebno ga je korigovati na više za iznos od 1,8 miliona maraka, tako da negativan rezultat tekuće godine iznosi 419,4 miliona KM, navodi se u izvještaju.

Saša Magazinović: Protivljenje rezoluciji o genocidu u Srebrenici je anticivilizacijski čin

Saša Magazinović: Protivljenje rezoluciji o genocidu u Srebrenici je anticivilizacijski čin

Naveli su i da je ukupan negativan finansijski rezultat iskazan u bilansu stanja u iznosu od 199,8 miliona maraka potrebno korigovati na više za isti iznos i po istom osnovu, tako da negativan finansijski rezultat tekuće godine iznosi 201,6 miliona KM.

Istaknuto je da je budžetski deficit iskazan u obrascu periodičnog izvještavaja o izvršenju budžeta u iznosu od 273,9 miliona KM potrebno korigovati na više za 18,5 miliona KM zbog manje iskazanih tekućih rashoda i grantova.

"Također, ukupan deficit iskazan u obrascu periodičnog izvještaja o izvršenju po računovodstvenim fondovima u iznosu od 397,9 miliona KM je potrebno korigovati za 18,5 miliona maraka po istom osnovu", upozorili su revizori.

Izvještaj možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije