Revizija izvršena u 10 firmi: Utvrđene nepravilnosti u privatizaciji tri preduzeća

N. K.
Revizija izvršena u 10 firmi: Utvrđene nepravilnosti u privatizaciji tri preduzeća
Huffington Post / Ilustracija

Iako je Vlada Federacije BiH (FBiH) na početku prošle godine donijela odluku po kojoj Agencija za reviziju privatizacije FBiH mora revidirati postupak privatizacije za 14 privrednih društava i četiri banke, ova Agencija je revidirala privatizaciju u 10 kompanija, ali i u sve četiri banke.

Revizija privatizacije je izvršena u slijedećim privrednim društvima: Šipad komerc d.d. Sarajevo; Automehanika d.d. Sarajevo; Granit d.d. Jablanica; TP Poljopromet d.d. Zenica; Borac export-import d.d Travnik; Finvest Drvar d.d. Drvar; D.I. JANJ TGS d.d. Donji Vakuf; Bazna Hemija d.d. Vitkovići Goražde; Željezara Ilijaš d.d.; HUTP Kladušnica d.d. Velika Kladuša, te bankama: Privredna banka Sarajevo d.d. Sarajevo; Investiciono – komercijalna banka d.d. Zenica; Hrvatska – poštanska banka d.d. Mostar; Tuzlanska banka d.d. Tuzla.

Vedad Duraković, direktor Agencije za reviziju privatizacije u Federaciji BiH - undefined

Foto: NAP / Vedad Duraković, direktor Agencije za reviziju privatizacije u Federaciji BiH

"U postupku revizije utvrđeno je, a to smo naveli u Informaciji o izvršenim revizijama privatizacije i banaka za 2017. godinu koja je dostavljena Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na znanje, da su u tri privredna društva uočene nepravilnosti", rekao je za Radiosarajevo.ba Vedad Duraković, direktor Agencije za reviziju privatizacije u Federaciji BiH.

Kako nam je rekao, u skladu sa uočenim nepravilnostima, Agencija je uložila žalbe i taj proces još nije okončan jer Vlada FBiH kao drugostepeni organ u ovom postupku treba da donese svoje rješenje. Također, kako propisi nalažu, Agencija je bez odlaganja upoznala i nadležna Tužilaštva i Pravobranilaštva.

"Za četiri privredna društva revizori nisu bili u mogućnosti da okončaju rad na reviziji tj. nisu mogli sastaviti Izvještaj o provedenoj reviziji privatizacije iz razloga što nisu uspjeli doći do dokumentacije koja je neophodna za sastavljenje istog. S tim u vezi, donesen je Zaključak o privremenoj obustavi dok se ne obezbjedi potrebna dokumentacija te smo po ovom pitanju obavijestili sve relevantne institucije, a posebno nadležna Tužilaštva", dodao je Duraković.

Direktor Agencije za reviziju privatizacije u FBiH, u razgovoru za Radiosarajevo.ba ističe da je rad na reviziji privatizacije multidisciplinaran posao i zahtijeva mnogo pažnje i poznavanje propisa što zakonskih što podzakonskih.

Vlada FBiH - undefined

FOTO: Fena / Sjednica Vlade FBiH

"Proces revizije privatizacije s aspekta evropskih integracija je veoma važan i bitan, što se pokazalo i kod Upitnika Evropske komisije upučenog Bosni i Hercegovini. Transparentnost procesa provedene privatizacije, najbolje se može sagledati kroz revidirani proces, što u konačnici traži i zahtjeva i Evropska komisija. Agencija za reviziju privatizacije  je u potpunosti posvećena da izvrši sveobuhvatnu reviziju privatizacije na profesionalan i odgovoran način, na načelima dosljedne primjene Zakona, uputa i odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, transparentnosti u radu i otvorenosti za sve institucije i stručnu javnost“, kazao je Duraković.

Plan rada Agencije za 2018. godinu kojeg je usvojila Vlada FBiH početkom godine je koncipiran na bazi trenutnih kapaciteta i planom je predviđeno šest privrednih društava i pet banaka, a sve će zavisiti najprije od ljudskih kapaciteta i dinamike dostavljanja dokumentacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije