Reis Kavazović osudio napade u Jerusalemu: Zločin je još teži kad je u ramazanu

5
Radiosarajevo.ba
Reis Kavazović osudio napade u Jerusalemu: Zločin je još teži kad je u ramazanu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović osudio je napade izraelskih snaga na vjernike u džamiji Al-Aksa u svetom gradu Jerusalemu - El-Kudsu.

U saopćenju kojeg prenosi Agencija MINA se kaže kako kao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje napade izraelskih snaga na vjernike u džamiji Al-Aksa u svetom gradu Jerusalemu-El-Kudsu.

"Skrnavljenje svetosti džamije i uznemiravanje miroljubivih vjernika je neprihvatljivo, ali je zločin teži kada se isplanira i provede u vrijeme svetog mjeseca ramazana. Snimke kojima smo svjedočili ovih dana su uznemirile ne samo muslimane u svijetu, nego i sve one koji priželjkuju pravedan mir u Svetoj zemji. S pravom palestinski narod očekuje da svi u svijetu osude otimanje palestinskih kuća, njihove zemlje i nastavak okupacije, kao i promjene statusa quo u okupiranom gradu", kazao je on.

Dodaje kako je to obaveza svih onih koji se suprotstavljaju politikama aparthejda i sistematskog uskraćivanja osnovnih prava palestinskog naroda.

"To ne treba biti samo palestinska borba, niti muslimanska, ili arapska borba. Ovo je borba za savjest čovječanstva i budućnost odnosa vjerskih zajednica i Svete zemlje. Okupacija, otimanje imovine, progoni i uskraćivanje osnovnih ljudskih prava na vjerskoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi nemaju mjesta u svijetu kojeg trebamo ostaviti budućim generacijama i zato s pravom očekujemo reakciju svjetske javnosti i onih koji mogu pomoći da se ova nepravda zaustavi. Mi bosanski muslimani i Bošnjaci u ovim blagoslovljenim danima ramazana smo sa našom braćom u Palestini i svim obespravljenim ljudima u našim dovama, riječima i djelima", zaključio je Kavazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije