Husein ef. Kavazovića: Noć Lejletu-l-kadr je puna oprosta i milosti za sva Božija stvorenja

1
Radiosarajevo.ba
Husein ef. Kavazovića: Noć Lejletu-l-kadr je puna oprosta i milosti za sva Božija stvorenja
Foto: Dž. K. / Radios / Husein Kavazović u Gazi husrev-begovoj džamiji

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović je u povodu noći Lejletu-l-kadr poručio da ova noć mora biti poticaj da muslimani budu još bolji ljudi i da još više rade i trude se na putu Allaha, dž.š.

“Okupili smo se ovdje iščekujući 27. noć mjeseca ramazana, noć koju je sami Allah, dž.š. odabrao i ukazao joj počast između svih vremena i svih noći koje je stvorio. Ova noć je zbog Kur'ana njen fadilet i ona je blagoslovljena zbog Kur'ana, blagoslovljena je po onome po čemu je Gospodar svjetova kazao, mi smo ga, Kur'an, objavili u noći kadarskoj”, kazao je Kavazović u obraćanju vjernicima na centralnoj svečanosti u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Istakao je kako je noć Lejletu-l-kadr, noć kadarska, bolja od hiljadu mjeseci.

“Uzvišeni Allah, dž.š., je poslao posljednjeg poslanika Muhammeda, a. s., da bude milost ljudima, poslao ga je da donese radosnu vijest i da opomene i da bude ljudskom rodu onaj koji upućuje bogobojazne na Pravi put sve do Sudnjeg dana”, kazao je Kavazović.

Dodao je i to da je svakome u ovoj noći zapisano šta će se dogoditi do naredne noći i ona i jeste Lejletu-l-kadr, noć odluke, noć sudbine.

“I zato, braćo i sestre, onako kako nas je poučio poslanik Muhammed, a. s., u ovoj noći je najbolje učiti dovu Allahu moj, zaista Ti si Onaj koji mnogo prašta i plemenit si, voliš da praštaš pa i meni oprosti”, istakao je Kavazović.

Za Lejletu-l-kadr Allah je govori da je to noć u kojoj je objavljen Kur'an. Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr. Kaže da je to noć odluke (Kadr); meleki i Džibril s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake; a na drugim mjestima je opisuje kao blagoslovljenu noć (lejletun mubarekah).

No, kako je objavljen Kur'an? Njegovi komentatori smatraju da je spušten izravno od Allaha na nama najbliže nebo, najbližu nebesku sferu, u cijelosti, a da ga je zatim Ruhu-l-emin (Džibril) postepeno prenosio u Poslanikovo srce tokom 23 godine. Poslanik, a.s., potom je dostavljao njegove riječi svojim ashabima. Allahov govor je istina, pa kada se uči obaveza je muslimana da ga slušaju i da šute, kako bi bili obasuti milošću.

Allah nam govori i da je ovo noć u kojoj na Zemlju silaze meleki. Mufesiri smatraju da te meleke On posebno stvara za ovu priliku i šalje ih na Zemlju samo u ovoj noći. Među njima je i onaj koji je kod Allaha na najvišem melekskom stepenu: Ruhu-l-emin. Njegovo prisustvo trebamo razumjeti kao počast koju Uzvišeni daje ljudima.

Tajna silaska ovolikog broja meleka u ovoj blagoslovljenoj noći možda je povezana s Božijom odredbom, koja se odnosi na sva živa bića na Zemlji. Uzvišeni Allah veli:

Ha-Mim. Tako Mi Knjige jasne, Mi smo počeli da je u blagoslovljenoj noći objavljujemo, i Mi doista opominjemo – u kojoj se svaki mudri posao riješi, po zapovijedi Našoj, Mi smo doista slali poslanike, kao milost Gospodara tvoga, On, uistinu sve čuje i sve zna.

"Ovo je mirna i blaga noć, puna milosti, ljubavi, oprosta i pomilovanja za sva Božija stvorenja i sve ljude koji Ga iskreno i istinski slave, veličaju i hvale. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane", poručio je reis ef. Kavazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije