Večeras centralna svečanost povodom Lejletul-kadra

Radiosarajevo.ba
Večeras centralna svečanost povodom Lejletul-kadra
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Večeras centralna svečanost povodom Lejletul-kadra

Centralna svečanost Islamske zajednice (IZ) u  Bosni i Hercegovini povodom mubarek noći Lejletul-kadr bit će održana večeras u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu s početkom u 21.30 sati. 

Glavni imam i hatib  Gazi Husrev-begove džamije, dr. hfz. Mensur ef. Malkić održat će uvodno obraćanje i proučiti Kadersku dovu, dok će vaz kazivati reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović

Direktan prijenos programa, u kojem će učestvovati i učači Kur'ana i  izvođači kasida, bit će omogućen putem BIR televizije i BHRT-a te Radija BIR. Nakon svečanog programa klanjat će se jacija, teravih i vitr-namaz s početkom u 22.07 sati. 

Iako su neke mjere  ublažene, prilikom dolaska i boravka u džamijskim prostorima obavezni su nošenje maske, pridržavanje mjera fizičke distance te dezinfekcija prilikom ulaska.

Ova noć nalazi se u posljednjoj trećini ramazana, najodabranijeg mjeseca islamskog kalendara koji je na izmaku.

Tada većina vjernika noći provodi u ibadetu i molitvama, ali isto tako i u itikafu, stalnom boravku u džamiji i ibadetu slijedeći primjer posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda s. a. w. s. koji je i sam tako provodio posljednju trećinu ramazana.

Hadisi poslanika Muhammeda s.a.w.s. jasno ukazuju na to da je noć Lejletu-l-kadr skrivena u posljednjoj trećini mjeseca ramazana i to u neparnim noćima čije su vrijednosti mnogobrojne i višestruke.

Ta noć je posebno značajna jer je u njoj počela objava Kur'ana u kojem je opisana stvarna vrijednost te noći po kojoj je i nazvana sura El-Kadr:

"Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr, a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spustaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane". (El-Kadr 1-5)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije