Refik Lendo: 'Demokratija nema alternativu, moramo usvojiti amandman na Ustav FBiH'

11
Radiosarajevo.ba
Refik Lendo: 'Demokratija nema alternativu, moramo usvojiti amandman na Ustav FBiH'
Foto: Fena / Refik Lendo

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo se danas, 26. marta, oglasio na društvenim mrežama, a u vezi s amandmanom koji je na Ustav FBiH napravio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt još tokom formiranja vlasti prethodne godine. 

Objavu Refika Lende prenosimo u cijelosti: 

"Predstavnička demokratija nema alternativu! Pozivam Parlament FBiH da izvrši svoju obavezu i da usvoji Amandman na Ustav.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Zajedno sa građanima Bosne i Hercegovine dijelim čvrsto uvjerenje da je predstavnička demokratija osnovno sredstvo artikulacije političke volje, donošenja odluka i usvajanja pravnih propisa. Iz vlastitog iskustva mogu svjedočiti o posljedicama nepoštivanja demokratskih procesa i ustavnog i pravnog poretka.

Podsjećam da je Visoki predstavnik donio odluku o donošenju Amandman na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine koji će stupiti u pravnu snagu 1. maja 2024. godine, a pod uslovom da Parlament Federacije do tada ne usvoji vlastiti Amandman kojim će osigurati pravilno i efikasno formiranje i funkcionisanje vlasti u Federaciji BiH.

❗Predstavnička demokratija nema alternativu! Pozivam Parlament FBiH da izvrši svoju obavezu i da usvoji Amandman na...

Posted by Refik Lendo on Tuesday, March 26, 2024

Visoki predstavnik je u odluci naveo da se Parlament Federacije mora maksimalno potruditi da pokrene postupak i usvoji predmetni amandman. Međutim, Parlament Federacije do danas nije preduzeo nikakve mjere i radnje s ciljem usvajanja predmetnog Amandmana.

Podsjećam da je prije skoro godinu dana Predstavnički dom usvojio zaključak sa 63 glasa ZA kojim je obavezana Ustavna komisija Predstavničkog doma da pripremi i u proceduru dostavi amandman na Ustav Federacije BiH, ali Ustavna komisija tu obavezu nije izvršila.

Pozivam Ustavnu komisiju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH da izvrši svoju obavezu, te da pripremi i u proceduru uputi Amandman na Ustav Federacije koji će biti razmatran i usvojen u Parlamentu Federacije.

Nedopustivo je da birani predstavnici građana i Ustavna komisija ne rade ništa s ciljem zaštite prava i interesa Federacije i onih koje predstavljaju, te da samo čekaju da u pravnu snagu stupi Amandman koji je donio visoki predstavnik."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije