Reakcije na Duginove e-mailove: "Balkan vide kao odličan oltar za žrtvu svojih ciljeva"

9
Radiosarajevo.ba
Reakcije na Duginove e-mailove: "Balkan vide kao odličan oltar za žrtvu svojih ciljeva"
Foto: BBC / Aleksandar Dugin

Srbijanski mediji prenijeli su da je elektronska pošta glavnog ruskog i Putinovog ideologa Aleksandra Dugina hakirana, te da je u javnost "procurilo" više od 100.000 njegovih poruka, među kojima mnoge imaju oznaku "povjerljivo".

Neke se odnose na našu zemlju i prorusku ulogu predsjednika bh. entiteta RS, notornog Milorada Dodika.

"Dodik je idealan"

Prepisku glavnog stratega Kremlja i njegovih najbližih saradnika otkrila je hakerska grupa "Šaltaj Boltaj" za koju se vjeruje da je bliska Ukrajincima. Kako navodi beogradski Blic, u hrpi mailova razmjenjuju se informacije kako pojačati ruski utjecaj, posebno u Evropi, piše se o "agentima" koji šire utjecaj Kremlja u Srbiji, paravojnim organizacijama i navodnim humanitarcima kojima je zadatak "putinizacija Srbije".

Skandalozno obraćanje Cvijanović na sjednici NSRS: "U BiH postoji radikalni islamistički pokret"

Skandalozno obraćanje Cvijanović na sjednici NSRS: "U BiH postoji radikalni islamistički pokret"

Skandalozne ideje: Mailovi Putinovog stratega otkrili planove Moskve za Dodika i RS?!

Skandalozne ideje: Mailovi Putinovog stratega otkrili planove Moskve za Dodika i RS?!

"Odgovor Zapadu je udarac na Balkanu", poruka je Dugina, koji u tome posebno mjesto vidi za bh. entitet RS.

"Logično bi bilo uzvratiti udarac na Balkanu. RS zauzima centralno mjesto u strateškoj arhitekturi Balkana. Ako tamo počne, pokrenuće se svi procesi u regionu", dio je jednog od e-mailova.

Uz ostalo, Putinov strateg preporučuje da treba ići na početak procesa "ponovnog ujedinjenja sa Srbijom" i razmještati ruske baze. Zaključuje da je izlaz za Rusiju u sukobu sa Zapadom i Amerikom - balkanski prodor.

Generalno, veli Dugin, Geopolitika već sugerira plan akcije, te ističe da očekuje da se RS odvoji. Nadalje, Dugin navodi da su Srbi najpouzdaniji ruski prijatelji na Balkanu, a Dodik je idealan za kontraofanzivu slovenskog pravoslavnog svijeta. O Dodiku Dugin navodi između ostalog da je "oprezan i suptilan političar".

Dugin i slični mračni umovi

Komentirajući ove navode ugledni crnogorski politički analitičar Ljubomir Filipović za portal Radiosarajevo.ba kaže da je to "nešto što smo već odavno znali".

"Ništa novo i u odnosu Dugina i te dijabolične konzervativno-klerikalne struje političkog mišljenja u Rusiji. Dugin, ipak, moramo biti svjesni, nije mainstream ruske savremene političke misli. Njegov utjecaj unutar Rusije i ruske javnosti oduvijek je bio karikaturalan i marginalan.

Dodik danas dijeli odlikovanja. Jedno je dao i Putinu

Dodik danas dijeli odlikovanja. Jedno je dao i Putinu

Ipak, u vremenima velikih kriza unutar autoritarnih sistema, dolazi do pada inhibicije instinkta masa, racionalni glasovi bivaju cenzurisani u povlače se iz javnog života i ekstremni mislioci poput njega postaju bitni", kaže Filipović.

Za razliku od Rusije, dodaje crnogorski analitičar, Dugin je oduvijek bio rado viđen gost srpskih nacionalističkih krugova.

"Revitalizacijom velikosrpske ideje, koja je uslijedila nakon uspjeha pokreta litija u Crnoj Gori, Dugin i slični mračni umovi Rusije u Balkanu opet vide odličan oltar za žrtvu u korist njihovih ponavljam dijaboličnih ciljeva", zaključio je Filipović.

Putinovi saradnici

Dr. Nikola Samardžić, historičar, profesor Odjeljenja Filozofskog fakulteta u Beogradu, kaže za portal Radiosarajevo.ba da je Aleksandar Dugin aktiviran prije 15 godina, a njegova ideologizacija Putinove diktature trebalo je da opravda vojne intervencije.

Hajrudin Somun: Dodik, Putin i ukrajinski referendumi

Hajrudin Somun: Dodik, Putin i ukrajinski referendumi

"Poput one u Gruziji gdje je 2008. nepažnjom američkih službi srušena tek zaĉeta demokratija. Iste godine cio politički establišment u Srbiji pristao je da se Putinovim saradnicima ustupi NIS za simboličnu svotu, pošto je Kosovo proglasilo nezavisnost, a demonstranti bliski Vojislavu Koštunici i Aleksandru Vučiću zapalili američku i hrvatsku ambasadu.

Po mojim saznanjima Koštunica je bio blizak ruskim službama od poznih devedesetih, ali je i nakon likvidacije premijera Ðinđića 2003. uživao političku zaštitu korumpiranih zapadnih diplomata", navodi Samardžić za Radiosarajevo.ba.

U tim godinama Samardžić je, kako kaže, upozoravao da će oživljavanje ruskog mita i kult Vladimira Putina biti nov podsticaj izazivanju nasilja i zaustavljanju evropske i atlantske integracije većeg ostatka bivše Jugoslavije.

"Ako je upozoravanje na bizarne i u biti sporedne sadržaje Duginovih somnabulnih refleksija i projekcija zapravo najava suočavanja s posljedicama ruskog malignog utjecaja u politici, kulturi, religiji, time je, ipak, razotkrivena jedna bolesnička vertikala koja je zatrovala i pojedine slojeve zapadnog mišljenja i na desnici i na ljevici.

Jadranka Kosor: 'Dodika bih proglasila personom non grata u EU'

Jadranka Kosor: 'Dodika bih proglasila personom non grata u EU'

U svakom slučaju kako se Putinova zločinačka agresija u Ukrajini bliži strateškom i etičkom slomu, predstoji nam podnošenje svih računa i polaganje odgovornosti", zaključio je profesor Samardžić.

Ruske RIA Novosti u nedavnim procjenama za 2023. navele su da bi na sjeveru Kosova i BiH moglo "eksplodirati" ove godine.

U najmanju ruku su naivni oni koji vjeruju da se ustupcima Miloradu Dodiku, prepuštajući mu sigurnosne i druge resurse, može pacificirati političar kojim se oduševljava jedan Dugin!

Da isti poslije skoro dvije decenije destrukcije odjednom počne raditi za interese, mira, stabilnosti i prosperiteta?!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije