Reakcije iz Srebrenice na Greifovo pokajanje: Znamo za koga i zašto si to radio

1
Radiosarajevo.ba
Reakcije iz Srebrenice na Greifovo pokajanje: Znamo za koga i zašto si to radio
Twitter / Gideon Greif i Luka Babić

Izraelski historičar Gideon Greif optužen za poricanje genocida kaže da će revidirati kontroverzni izvještaj o ratnim zločinima koji je, kako se navodi u tekstu izraelskog lista Haaretz, napisao u ime nacionalista bosanskih Srba.

Kritičari ovo ocjenjuju kao pokušaj nadoknade štete nakon višemjesečne kontroverze oko izvještaja o genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Nakon toga su uslijedile brojne reakcije, a prvi komentari stižu iz Srebrenice.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Ćamil Duraković, bivši načelnik općine Srebrenica, kratko se oglasio na Twitteru. 

"Nema potrebe da ispravljaš izvještaj. Znamo mi broj žrtava, znamo i ko te platio, znamo i za koga i zašto si to radio… Napisati da je broj žrtava manji za 5 hiljada, nije slučajna greška", napisao je Duraković u svom tweetu.

Reagirao je i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić. On je objavio fotografiju Greifa sa Lukom Babićem, paravojnim igumanom pravoslavnog manastira Karno kod Srebrenice, koji je posljednjih dana u centru javnosti u BiH nakon što se proslava pravoslavnog Božića pretvorila u nacionalističke ispade, prijetnje i atake na povratnike i Bošnjake na potezu od Prijedora do Priboja.

"Ako se ne varam ovo je Gideon Greif s Lukom Babićem, paravojnim igumanom pravoslavnog manastira Karno kod Srebrenice, središte ruskog i srpskog krajnje desničarskog utjecaja u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Kažem li ovdje da gospodin Greif može ubaciti svoje 'ispravke'", poručio je Suljagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije