Reakcija / IGK o priznanju Gideona Greifa: Negator genocida zaslužuje osudu...

20. 01. 2022. u 07:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Povodom priznanja izraelskog historičara Gideona Greifa da je pogriješeno u izvještaju RS o genocidu u Srebrenici kada je riječ o broju ubijenih Bošnjaka, reagovali su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

IGK je osudio odluku Vlade entiteta RS o formiranju dvije međunarodne komisije za istraživanje ratnih dešavanja u Srebrenici i Sarajevu.

"IGK osuđuje i odbacuje formiranje ovih komisija. Formiranjem navedenih komisija entitet RS ne priznaje internacionalni poredak, negira sudski dokazane i utvrđene činjenice, agresivno atakuje na istinu, pravdu, mir i bezbjednost i agresivno dehumanizira žrtve genocida u cilju promijene karaktera vojnog sukoba koji je bio obilježen agresijom i genocidom na BiH i njene građane, posebno Bošnjake. Istovremeno se pokušava internacionalizirati negiranje genocida", ističu iz IGK.

IGK je poslao i otvoreno pismo Njemačkom saveznom predsjedniku Franku-Walteru Steinmeier.

"U pismu se ističe kako negator genocida u Srebrenici Gideon Greif, koji je na čelu takozvane “Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992 do 1995.” koju je formirala entiteta RS, koja ga tako plaća za kampanju negiranja genocida u Srebrenici, zaslužuje osudu, a ne orden za posebne zasluge.

Poslije snažne kampanje IGK je pozdravio odluku Ureda njemačkog predsjednika o povlačenju odlikovanja za Gideona Greifa, negatora genocida u Srebrenici.

IGK podsjeća da Greifov izvještaj tvrdi da je broj od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici netačan.

"Sadašnje povlačenje lažnog broja žrtava genocida je posljedica snažne kampanje mnogobrojnih prijatelja istine i pravde o genocidu u Srebrenici širom svijeta, te mnogobrojnih, respektabilnih naučno istraživačkih organizacija i istaknutih pojedinaca koji su se suprostavili Greifovom revizionističkom izvještaju, što je ozbiljno narušilo njegovu reputaciju ali i reputaciji svih članova tako zvane komisije.

Greifova najava dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je Njemačka ukinula nagradu za njegovo istraživanje Holokausta zbog njegovog rada u ime entiteta RS", poručuju iz IGK.

IGK smatra da Greifov novi izvještaj neće promijeniti percepciju njega kao negatora genocida u Srebrenici sve dok se on ne izvine žrtvama genocida, potpuno povuče revizionistički izvještaj i povuče se iz tako zvane komisije. IGK konstatuje da se ovim ne mjenja ni revizionistički, antihistorijski i anticivilizacijski karakter takozvane komisije čiji cilj ostaje pokušaj revizije sudskih, historijskih i naučno istraživačkih činjenica o genocidu u Srebrenici u ime promjene karaktera agresije na državu BiH.

"Još jednom ističemo fundamentalnu naučno istraživačku, historijsku i sudsku činjenicu da je genocid u Srebrenici utvrđen presudama međunarodnih sudova: Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Svako poricanje, relativiziranje ili pogrešno tumačenje genocida mora biti osuđeno i sankcionisano.

IGK će nastaviti budno pratiti aktivnosti koje se usmjeravaju protiv istine i pravde, pa samim tim i protiv države BiH i svaki put će ponovo insistirati na pravdi i istini te alarmirati ključne aktere na globalnom planu. Sigurni smo da ćemo opet imati podršku naših udruženja i istaknutih pojedinaca", poručili su iz IGK.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)