IGK o priznanju Gideona Greifa: Negator genocida zaslužuje osudu...

1
Radiosarajevo.ba
IGK o priznanju Gideona Greifa: Negator genocida zaslužuje osudu...
FOTO: AA / Emir Ramić

Povodom priznanja izraelskog historičara Gideona Greifa da je pogriješeno u izvještaju RS o genocidu u Srebrenici kada je riječ o broju ubijenih Bošnjaka, reagovali su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

IGK je osudio odluku Vlade entiteta RS o formiranju dvije međunarodne komisije za istraživanje ratnih dešavanja u Srebrenici i Sarajevu.

"IGK osuđuje i odbacuje formiranje ovih komisija. Formiranjem navedenih komisija entitet RS ne priznaje internacionalni poredak, negira sudski dokazane i utvrđene činjenice, agresivno atakuje na istinu, pravdu, mir i bezbjednost i agresivno dehumanizira žrtve genocida u cilju promijene karaktera vojnog sukoba koji je bio obilježen agresijom i genocidom na BiH i njene građane, posebno Bošnjake. Istovremeno se pokušava internacionalizirati negiranje genocida", ističu iz IGK.

Na sceni Kamernog teatra 55 izvedena predstava Dine Mustafića "Helverova noć"

Na sceni Kamernog teatra 55 izvedena predstava Dine Mustafića "Helverova noć"

IGK je poslao i otvoreno pismo Njemačkom saveznom predsjedniku Franku-Walteru Steinmeier.

"U pismu se ističe kako negator genocida u Srebrenici Gideon Greif, koji je na čelu takozvane “Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992 do 1995.” koju je formirala entiteta RS, koja ga tako plaća za kampanju negiranja genocida u Srebrenici, zaslužuje osudu, a ne orden za posebne zasluge.

Poslije snažne kampanje IGK je pozdravio odluku Ureda njemačkog predsjednika o povlačenju odlikovanja za Gideona Greifa, negatora genocida u Srebrenici.

IGK podsjeća da Greifov izvještaj tvrdi da je broj od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici netačan.

"Sadašnje povlačenje lažnog broja žrtava genocida je posljedica snažne kampanje mnogobrojnih prijatelja istine i pravde o genocidu u Srebrenici širom svijeta, te mnogobrojnih, respektabilnih naučno istraživačkih organizacija i istaknutih pojedinaca koji su se suprostavili Greifovom revizionističkom izvještaju, što je ozbiljno narušilo njegovu reputaciju ali i reputaciji svih članova tako zvane komisije.

Greifova najava dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je Njemačka ukinula nagradu za njegovo istraživanje Holokausta zbog njegovog rada u ime entiteta RS", poručuju iz IGK.

IGK smatra da Greifov novi izvještaj neće promijeniti percepciju njega kao negatora genocida u Srebrenici sve dok se on ne izvine žrtvama genocida, potpuno povuče revizionistički izvještaj i povuče se iz tako zvane komisije. IGK konstatuje da se ovim ne mjenja ni revizionistički, antihistorijski i anticivilizacijski karakter takozvane komisije čiji cilj ostaje pokušaj revizije sudskih, historijskih i naučno istraživačkih činjenica o genocidu u Srebrenici u ime promjene karaktera agresije na državu BiH.

"Još jednom ističemo fundamentalnu naučno istraživačku, historijsku i sudsku činjenicu da je genocid u Srebrenici utvrđen presudama međunarodnih sudova: Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Svako poricanje, relativiziranje ili pogrešno tumačenje genocida mora biti osuđeno i sankcionisano.

IGK će nastaviti budno pratiti aktivnosti koje se usmjeravaju protiv istine i pravde, pa samim tim i protiv države BiH i svaki put će ponovo insistirati na pravdi i istini te alarmirati ključne aktere na globalnom planu. Sigurni smo da ćemo opet imati podršku naših udruženja i istaknutih pojedinaca", poručili su iz IGK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije