Reakcija na izjavu Radovana Viškovića ispred Suda BiH: Pun mržnje, šovinizma i primitivizma

4
Radiosarajevo.ba
Reakcija na izjavu Radovana Viškovića ispred Suda BiH: Pun mržnje, šovinizma i primitivizma
Foto: Deklaracija.com / Saopštenje povodom izjava Radovana Viškovića

Nakon što je premijer entiteta RS Radovan Višković izjavio da je suđenje predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku 'kraj Bosne i Hercegovine', organizacije civilnog društva izražavaju snažan otpor.

Predstavnici bošnjačkog, srpskog, hrvatskog, jevrejskog naroda i građani BIH poručuju da su takve izjave pritisak i prijetnja. Ističu da je izgradnja demokratske BiH ključna te da svi građani, bez obzira na etničku pripadnost, trebaju biti tretirani jednako pred zakonom.

Kritiziraju Viškovićevu izjavu kao šovinističku i primitivnu, tvrdeći da takav pristup šteti potrebnim reformama na putu BIH prema EU i NATO-u.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

"I da ne bude zabune, „šefu“ Viškovića – Miloradu Dodiku, ne sudi se zbog toga što je bosanski Srbin, već zbog toga što su pravosudne institucije pokrenule postupak protiv njega zbog osnovane sumnje da je kršio zakone ove države.", piše u saopštenju.

Upozoravaju da izjave koje impliciraju kraj države nisu produktivne i da Bosna i Hercegovina neće nestati.

Odbacuju pokušaje podjele i rušenja zemlje te naglašavaju da su institucije pokrenule postupak protiv Dodika zbog osnovane sumnje u kršenje zakona, ne zbog etničke pripadnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije