Dodiku pročitana optužnica: Sutkinja naredila da se isprazni sudnica, evo zbog čega

4
Radiosarajevo.ba
Dodiku pročitana optužnica: Sutkinja naredila da se isprazni sudnica, evo zbog čega
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

U Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u ponedjeljak 5. februara, održan je novi pretres u predmetu protiv predsjednika RS Milorada Dodika.

Sud u Sarajevu odbio je zahtjev da se postupak, koji se pred ovim sudom vodi protiv Milorada Dodika, ponovo spoji sa predmetom koji se vodi protiv vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Predsjednik RS Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloš Lukić optuženi su zbog krivičnog djela neizvršavanje odluka visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta.

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Dodik i Lukić optuženi su da su od 1. do 9. jula 2023. godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se spriječava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka.

Sud Bosne i Hercegovine je u međuvremenu razdvojio krivični postupak protiv Dodika i Lukića, ali je odbrana uložila žalbu i tražila ponovno spajanje predmeta. Taj zahtjev je odbijen.

Ovo je sutkinja koja preuzima suđenje protiv Milorada Dodika

Ovo je sutkinja koja preuzima suđenje protiv Milorada Dodika

Ispred suda u Sarajevu danas je bio veliki broj pristalica Milorada Dodika, a scenu je napravila članica Parlamenta Bosne i Hercegovine Sanja Vulić, koja je psovala američkog ambasadora Michaela Murphyja.

Tužiteljica Gordana Bosiljčić je u sudnici pročitala optužnicu. Dok je čitala optužnicu, publika je počela da dobacuje te je sutkinja Sena Uzunović naredila da se isprazni sudnica i postavi zastor koji odvaja sudnicu od publike.

Publika je uz negodovanje i zvižduke napustila sudnicu te je nastavljeno suđenje uvodnim riječima Tužilaštva kao i odbrane.

Dodik je i ovoga puta ponovio da je riječ o političkom procesu. On je ukazao da je jedino Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nadležna da donosi zakone.

Novo ročište zakazano je 21. februara. 

Tužilaštvo je za sljedeće ročište najavilo saslušanje i davanje iskaza četiri svjedoka iz Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA).

Pogledajte snimak na kojem Sanja Vulić, zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH psuje i vrijeđa ispred Suda BiH na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije