Reagirao Upravni odbor Sindikata službenika FMUP-a: "Odbacujemo tvrdnje da je Djed Mraz nepoželjan"

5
Radiosarajevo.ba
Reagirao Upravni odbor Sindikata službenika FMUP-a: "Odbacujemo tvrdnje da je Djed Mraz nepoželjan"
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Iz Upravnog odbora Sindikata službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) reagovali su na izjave predsjednika Skupštine sindikata Dragana Obradovića povodom ovogodišnjeg neodržavanja dodjele paketića djeci uposlenika.

Obradović je ranije danas rekao da će umjesto toga novac biti uplaćen svim članovima Sindikata te da "nekome u Sindikatu smeta Djed Mraz".

Prema riječima Upravnog odbora, Obradović "tendenciozno i zlonamjerno pokušava uvući u javnu raspravu i napraviti samopromociju široj javnosti u kojoj se i Djed Mraz pa čak i djeca koriste kao sredstvo za polarizaciju i dobijanje sitnošićarskih političkih poena".

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Kome u FMUP-u smeta Deda Mraz?

Kome u FMUP-u smeta Deda Mraz?

"U tom kontekstu Upravni odbor jasno i nedvosmisleno odbacuje tvrdnje da je Djed Mraz nepoželjan u ovom Sindikatu. Sa gnušanjem odbacujemo ovakve i sve buduće pokušaje da se ovaj Sindikat na prizeman način pokušava uvući u kontekst podjela po bilo kojem osnovu, te se istovremeno ograđujemo od svih izjava takve vrste.

Predsjednik skupštine, iako je istupio u svoje i u ime najvišeg kolegijalnog tijela – Skupštine sindikata, po ovom pitanju nije obavio bilo kakve konsultacije sa povjerenicima sindikalnih grupa, odnosno delegatima Skupštine, te stoga može govoriti isključivo u lično ime", saopćili su iz Sindikata.

Istakli su da Sindikat službenika FMUP-a kao zastupnik interesa i prava policijskih službenika, državnih službenika i namještenika zaposlenih u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i Federalnoj upravi policije se sa preko 95% iznosa finansira od članarina, od čega se svake godine otprilike 80% izdvoji za Fond solidarnosti putem kojeg se materijalno potpomažu članovi Sindikata kroz jednokratne novčane pomoći, a ostalo raspoređuje prema prioritetima, kao i za plaćanje zakonskih i drugih obaveza koje proističu iz djelovanja Sindikata kao udruženja građana.

"Zbog opšte ekonomske situacije ove godine Upravni odbor podjelom jednokratne novčane pomoći želio je svima koliko-toliko olakšati takvo stanje, uključujući i one članove koji nemaju djecu. Među prioritetima naspram podjela paketića je i izgradnja spomen obilježja svirepo ubijenom policajcu u Suhodolu koju obavezu je na sebe preuzeo ovaj Sindikat", naglasili su iz UO Sindikata FMUP-a.

"Sindikat službenika FMUP-a bio i ostao mjesto okupljanja i zajedništva svih uposlenika i mjesto u kojem su svi jednaki bez obzira na svoja nacionalna, vjerska ili druga opredjeljenja. A svima onima koji svoje frustracije, zbog neuspjeha na političkoj sceni pokušavaju liječiti kroz funkciju u Sindikatu, javno poručujemo da im ovdje nije mjesto", zaključili su u saopćenju iz UO Sindikata FMUP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije