! / Razgovor Plenkovića i Čovića: Hrvati u BiH se ne osjećaju dobro, ni zastupljeno

19. 10. 2021. u 16:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine (PS) BiH Dragan Čović boravio je danas u Zagrebu gdje je održao sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Na sastanku se razgovaralo o nastavku europskog puta Bosne i Hercegovine, saradnji Hrvatske i Bosne i Hercegovine u borbi protiv COVID-19, promjenama Izbornog zakona BiH, kao i uspješno završenim projektima, poput nedavno otvorenog mosta Svilaj i spojenog mosta Bosanska Gradiška. U povodu nedavne posjete Dragana Čovića Petrinji zajedno sa Stožerom civilne zaštite RH, predsjednik Vlade RH Plenković zahvalio je Hrvatima iz BiH na donacijama i pomoći u obnovi oštećenih zgrada na potresom stradalom području.

"Govoreći o promjenama Izbornog zakona BiH, Dragan Čović istaknuo je da rješenja koja je ponudio na prethodnim razgovorima s političkim akterima u BiH i predstavnicima međunarodne zajednice u potpunosti implementiraju sve odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava te su zasnovana na načelu kojeg obje presude izdvajaju kao temelj ustavnopravnog uređenja – konstitutivnosti naroda”, saopćeno je iz HDZ-a.

"Izborni zakon BiH mora razriješiti postojeću situaciju nametanja političkih predstavnika, osobito na razini Predsjedništva i Doma naroda Federacije BiH te osigurati legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda na jednak način uz omogućavanje potpunih aktivnih i pasivnih biračkih prava svim stanovnicima BiH", poručio je Dragan Čović.

Predsjednik Vlade RH Plenković poručio je da je Hrvatska najsnažniji zagovornik nastavka puta BiH prema članstvu u EU, koji jedini garantira reformski i razvojni smjer BiH. Naglasio je kako je za promjene Izbornog zakona važno postići dogovor svih političkih aktera u BiH, poštujući i duh i slovo Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma te "legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH".

"Naša pozicija je vrlo jasna – želimo da se ispravi anomalija koja Hrvate dovodi u nepravedan položaj. Nije dobro da se jedan konstitutivni narod, a to su Hrvati, ne osjeća dobro i da se ne osjeća zastupljeno", kazao je Plenković, prenosi portal N1.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)