Konferencija / Dragan Čović u Sarajevu: "Kafa je bila uspješna, ali..."

13. 10. 2021. u 13:10:00 I. S.

Shares: 0

Dragan Čović, lider HDZ-a danas je razgovarao sa Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA u Sarajevu.

"Kafa je bila uspješna, ali sve drugo je bilo na razini da smo se razumijeli", naveo je Čović.

Zaključak je vrlo jasan, rekao je Čović, jer je ubrzo kraj godine "a nikada nismo bili u goroj političkoj situaciji od Dejtona".

Na pitanje novinara o tzv. Inzovom zakonu, Čović je rekao da neće komentarisati.

"Imamo nametnuto rješenje, sve drugo može biti dogovor svih onih u Parlamentu, a naznake šta bi ko volio, ne volio, suvišno je komentirati", naveo je lider HDZ-a.

Naveo je da je pitanje da li je "primjer praviti novi Dejton 2" ili "nešto drugo, kada neko vraća da se vraća izvornim korijenima".

"HDZ ima svoju viziju - BiH je država u kojoj će sva tri naroda biti do kraja ustavno ravnopravna. Davno sam rekao da nam niko ne može birati predstavnike", rekao je Čović.

Kada je riječ o RS-u, napomenuo je kako je ovaj entitet danas "samostalan".

"Nemate problema oko toga, bar Dejton je to jasno definisao. I moja zamolba onima koji vole BiH - dajmo čitati Ustav, a ne da mi dolijevamo i kažemo šta bi bilo dobro. Čini se da ćemo Ustav teško promijeniti", naveo je lider HDZ-a.

Napomenuo je kako je i više puta rekao da se "etnički predznak može brisati".

"Ali, nije to etnička odrednica, to neko miješa. Ne vidim predznake u Ustavu. Imamo jasnu odrednicu...", rekao je Čović.

U ovome je citirao i apelaciju prvog predsjednika BiH, Aliju Izetbegovića.

"Da je konstitutivnost nadkrovljujuća kategorija i to se ne dira. Može se dirati, ali onda Ustav moramo mijenjati", poručio je Čović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)