Razdor među bošnjačkim kandidatima u Srebrenici: Suljagić kritikuje Fejzića; objavljeno pismo Avdića

7
Radiosarajevo.ba
Razdor među bošnjačkim kandidatima u Srebrenici: Suljagić kritikuje Fejzića; objavljeno pismo Avdića
Foto: AA / Muhamed Avdić i Hamdija Fejzić

Muhameda Avdića poznajem kao poštenog i čestitog čovjeka, kakav mu je bio i rahmetli otac. Hamdija Fejzić je, pak, najveća štetočina koja je - sa Alijom Tabakovićem - pogodila Srebrenicu. Kako u ratu, tako i poslije rata.

Izjavio je ovo danas, 3. juna, Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica koji je naveo kako se do njegove kandidature mislio i ovaj put prijaviti i glasati na izborima za Srebrenicu:

"Ali ne pada mi na um da dajem svoj glas ili legitimiram potpuno podjarmljivanje Bošnjaka u Srebrenici. Nota bene, jedini sam vodio uspješnu kampanju za načelnika Srebrenice po sadašnjim pravilima i veoma dobro znam o čemu govorim."

Prvo je javio Milorad Dodik, pa onda njegov savjetnik: Pogledajte kakvu je poruku uputio prvaku BiH

Prvo je javio Milorad Dodik, pa onda njegov savjetnik: Pogledajte kakvu je poruku uputio prvaku BiH

Riječi su ovo koje svjedoče o političkim problemima koji ne jenjavaju među bošnjačkim kandidatima za poziciju načelnika Općine Srebrenica. Naime, navedeni Fejzić je kandidat Stranke demokratske akcije (SDA), Faruk Đozić je kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu, dok Avdića podržavaju Socijaldemokratska partija, Narod i pravda te pokret Naprijed. 

U međuvremenu je i Avdić pisao Fejziću, a u pismu se navodi:

"Poštovani Hamdija Fejziću,

Izbori i Srebrenica: Iz SDA teško optužili SDP, poručili im da "vodaju" Grujičića

Izbori i Srebrenica: Iz SDA teško optužili SDP, poručili im da "vodaju" Grujičića

Pišem prije svega kao građanin Srebrenice, ne kao političar ili protukandidat na izborima za mjesto načelnika Općine Srebrenica

Kasno je se Ćamil Duraković sjetio da Vam da podršku. Podršku jedan drugom ste trebali da pružate u ključnom periodu, a taj period je bio 2012.-2016. godine, kada ste i Vi i Ćamil Duraković bili na značajnim pozicijama. Da Vas podsjetim zbog javnosti, Ćamil je bio načelnik Općine Srebrenica, a Vi ste bili potpredsjednik Skupštine Općine Srebrenica i predsjednik SDA Srebrenica.

Imali ste obavezu prema glasačima koju su Vas birali da uradite sve i pripremite se za izbore 2016. godine kako ne bi izgubili većinu u SO Srebrenica i načelničko mjesto. Nažalost, u tom periodu ste odlučili da pokazujete snagu jedni drugima rušeći probosansko jedinstvo. Organizovali ste proteste jedni drugima, na iste dovodili pripadnike VRS-a i nosili transparente 'Hamdija idi u Vogošću', to je bilo bolno svima nama koji živimo u Srebrenici, a danas jedni drugima dajete podršku.

Sramotno: Ulica Maršala Tita u Srebrenici od danas ima naziv Ulica Republike Srpske

Sramotno: Ulica Maršala Tita u Srebrenici od danas ima naziv Ulica Republike Srpske

Kasno su se sjetili Alija Tabaković i Damir Peštalić da Vam daju podršku za kandidaturu za načelničko mjesto na ovim izborima. Podršku su Vam trebali dati 2016. godine i da radite zajedničkim snagama na pripremi izbora 2020. godine , a ne da Vas proglašavaju izdajnikom i da Vam iz imena brišu prvo slovo asocirajući da pripadate drugom narodu. Nažalost, iz Islamskog centra Srebrenica otišle su ružne poruke u svijet, najgora od njih je Vaš napad na državnog ministra Osmanovića.

Ovo je samo dio Vaših međusobnih narušenih odnosa motivisanih ličnim interesima ko će obnašati određenu funkciju, a ne hoće li biti bolje građanima Srebrenice. Smatram da je kasno. Nemojte nas ubjeđivati kako ste jedinstveni kad ni sami sebe niste ubijedili u to, već je u pitanju samo Vama znani interes.

Mnoge poruke su ostale nedorečene, ona 2015. godine od tadašnjeg načelnika gosp. Durakovića o odlasku Hamdije u Vogošću i ova iz 2024. godine o tome da je najbolji kandidat. A u prošlosti je i predsjednik današnje lokalne SDA Srebrenica govorio o Hamdiji kao onome ko ruši probosansko jedinstvo, a danas govori o patriotizmu Hamdije. Neka se konačno dogovore o onome što jedni o drugima misle, mi ove njihove priče slušamo već godinama unazad.

Muhamed Avdić"

U nedjelju, 6. oktobra ove godine, održat će se Lokalni izbori u našoj zemlji, na kojima se biraju lokalne vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije